Mikroklimat w chlewni

Krzysztof Karpiesiuk

Wydział Bioinżynierii Zwierząt UWM w Olsztynie

 

Budynki dla trzody chlewnej powinny być ciepłe, suche, dobrze wentylowane, właściwie oświetlone oraz optymalnie dostosowane do każdego etapu produkcji. Warunki mikroklimatyczne w bardzo dużym stopniu decydują o zdrowiu, samopoczuciu i wynikach produkcyjnych świń.

Pomieszczenia, w których utrzymywane są zwierzęta powinny zapewnić optymalne parametry mikroklimatu w zakresie takich czynników jak: temperatura, wilgotność powietrza, ruch powietrza, zanieczyszczenie toksycznymi gazami (dwutlenek węgla, amoniak i siarkowodór), zapylenie oraz hałas. Do najważniejszych czynników spośród wymienionych zalicza się temperaturę i wilgotność powietrza. Wartości tych parametrów, w zależności od rodzaju budynków podlegają dużym wahaniom, i z tego też względu wpływ tych czynników na zwierzęta, a głównie na ich produkcyjność jest bardzo duży. Budynki i pomieszczenia dla trzody chlewnej powinny posiadać odpowiednią izolację termiczną ścian, ogrzewanie w okresach nadmiernego spadku temperatur oraz sprawną wentylację.

Zaloguj się, aby zobaczyć.