Strefa Trzoda

Śruta rzepakowa i słonecznikowa w żywieniu świń

Krzysztof Karpiesiuk, Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynieri i Zwierząt UWM w Olsztynie

 

W produkcji trzody chlewnej jednym z głównych celów jest uzyskiwanie wysokich przyrostów przy optymalnym wykorzystaniu paszy. Prawidłowe żywienie świń polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w ilościach i proporcjach odpowiadających ich zapotrzebowaniu pokarmowemu. Niedobór lub nadmiar któregoś ze składników może prowadzić do pogorszenia produkcyjności zwierząt i może wpływać ujemnie na jakość wieprzowiny. Należy przy tym dążyć, aby żywić ekonomicznie, a to oznacza, że nie wszystkie komponenty mogą być stosowane w dowolnej ilości. Ponadto część składników podawanych w nadmiarze powoduje oprócz podnoszenia kosztu zużywanej paszy, ich przechodzenie do środowiska, które jest w ten sposób nadmiernie obciążane (np. białko i związki azotowe).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.