Strefa Indyk

Indyk Polski 46 (1/2014)

 

Indyk nadziewany ricottą i pieczarkami z pieczonymi papryczkami


Składniki

Pieczone papryki
■    2 zielone papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■    2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■    2 żółte papryki, pozbawione gniazd nasiennych
■    1 duża kiść białych winogron, bez pestek
■    50 g zielonych oliwek, pokrojonych w talarki
■    50 g czarnych oliwek, pokrojonych w talarki
■    1 cytryna, sparzona i wyszorowana, pokrojona w półtalarki
■    3 łyżki oliwy z oliwek BIO
■    świeżo mielony pieprz
■    świeżo mielona sól

Paupiette z indyka
■    5 łyżek oliwy z oliwek bio
■    1 filet z indyka, umyty i osuszony
■    100 g pieczarek, drobno pokrojonych
■    1 ząbek czosnku, posiekany
■    1 cebula, pokrojona w kosteczkę
■    150 g serka ricotta, odsączonego
■    1 łyżka posiekanej natki pietruszki, umytej
■    2 żółtka
■    1,5 szczypty gałki muszkatołowej
■    1 opakowanie szynki serrano
■    1 pęczek szałwii, umytej
■    niewielka ilość mąki do obtoczenia zrazów
■    10 g masła
■    świeżo mielona sól
■    świeżo mielony pieprz

Sos
■    400 g pieczarek, umytych i pokrojonych
■    2 ząbki czosnku, posiekane
■    ½ kieliszka białego wina wytrawnego
■    150 ml śmietany 30%
■    2 łyżki posiekanej natki pietruszki, umytej
■    świeżo mielona sól
■    świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

■    piekarnik do 160°C (termoobieg)
■    przygotować 2 naczynia żaroodporne, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, sznurek do zawijania zrazów

Pieczone papryki
Pozbawione gniazd nasiennych papryki (czerwone, zielone i żółte) kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy winogrona, pokrojone w talarki oliwki (zielone i czarne) oraz pokrojoną cytrynę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (sprawdzamy co jakiś czas, czy papryki są upieczone, mieszamy, danie może być do godziny w piekarniku). Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.