Strefa Indyk

Selekcja indyków a zrównoważona produkcja drobiarska

V.D. Kremer1, P.K. Glover2, D.N.R.G. Kapell3
1Aviagen Turkeys Ltd, Chowley Oak Business Park, Tattenhall CH3 9GA, United Kingdom
2Aviagen Turkeys Inc, Midland Trail East, Lewisburg, WV 24901, United States of America
3Aviagen Ltd, Lochend Rd, Newbridge, EH28 8SZ, United Kingdom

Populacja ludzi na świecie w 2020 roku ma osiągnąć 7,7 mld, co oznacza wzrost o 0,5 mld w porównaniu z rokiem 2013 (FAO, 2014). Popyt na żywność rośnie, a tym samym obserwuje się zwiększoną konkurencję na rynku środków do produkcji żywności. Konsumenci więcej czasu poświęcają na zakup żywności, ale jednocześnie bardziej przywiązują wagę do jej jakości. Wzrost intensywności produkcji nie pozostał bez wpływu na stan środowiska, dlatego obecnie duży nacisk kładzie się na zrównoważoną produkcję roślinną i zwierzęcą.


Przykładem długoterminowych inwestycji dokonywanych przez Aviagen Turkey jest zastosowanie technologii, które mogą być stosowane w celu włączenia do programu selekcji cech związanych ze stabilnością celu hodowlanego. Relacje między poszczególnymi cechami oraz korelacje genetyczne zostały przedstawione w niniejszym artykule.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy