Akademia Indyka wsparciem dla hodowców indyków

Karolina Pietrzko, Specjalista ds. marketingu – PR, DeHeus

Wsparcie polskich hodowli indyków, nieustanna poprawa wyników ekonomicznych chowu oraz promocja dobrych praktyk hodowlanych
to cele Akademii Indyka. Prestiżowy projekt, dedykowany hodowcom indyków, wystartował 18 listopada w Sulęcinie, a 20 listopada w Iławie.


Akademia Indyka to unikatowy cykl 6 bezpłatnych spotkań, odbywających się kwartalnie do 2016 r. w Sulęcinie i w Iławie. Każde spotkanie poświęcone będzie innemu zagadnieniu i innym problemom hodowców. Prelegenci spotkań, czyli eksperci branży indyczej, odpowiedzą na najbardziej nurtujące pytania hodowców, związane m.in. z zootechnicznymi aspektami produkcji, hodowlą bez antybiotyków, dobrostanem indyków i najnowszymi trendami chowu. Specjaliści udzielą także uczestnikom wskazówek praktycznych, efektywnie wpływających na produkcję.
    Pierwsze spotkania zgromadziły ponad 200 osób, m.in. hodowców indyków, lekarzy weterynarii i przedstawicieli środowisk akademickich, chcących poznać rozwiązania trudności, pojawiających się w indycznikach.
    Po inauguracyjnej prezentacji Michała Szafryny (De Heus), przedstawiającej ideę Akademii Indyka, uczestnicy wysłuchali wykładów specjalistów z dziedziny zootechniki na fermach indyczych.
Dr Carlo Norci, Antony Guillaume oraz Richard Hutchinson opowiadali o czynnikach mogących poprawić dobrostan ptaków oraz wpłynąć na wynik ekonomiczny fermy. Jednym z omawianych tematów była jakość ściółki.
    Dobra jakość ściółki to jeden z warunków prawidłowego chowu, który wpływa na wydajność produkcji. Jakie jeszcze czynniki oddziałują na poprawę sukcesu finansowego hodowli?
    „Indyki to ptaki trudne w hodowli, bardzo delikatne, dlatego wymagają szczególnej opieki zootechnicznej. Należy zwrócić uwagę m.in. na szeroko pojęty dobrostan zwierząt, np. na właściwą obsadę, czyli ilość ptaków przypadających na 1 m2 indycznika. Zapewnienie odpowiedniej przestrzeni oraz właściwa kontrola jakości ściółki, na której bytują indyki, mają ogromny wpływ na zdrowotność ptaków i właściwe przyrosty masy ciała.” – podsumował Michał Szafryna, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.
Prelegenci omawiali również kwestię dobrze zbilansowanej, opartej na właściwych surowcach diecie, a także o odpowiedniej jakości wodzie pitnej, czy też stałej i kontrolowanej wymianie powietrza w budynku inwentarskim.
    „Pamiętajmy, iż człowiek przeżyje bez pożywienia kilka tygodni, bez picia kilka dni, natomiast bez powietrza tylko kilka minut. Ze zwierzętami jest dokładnie tak samo. Istotne znaczenie ma również zapobieganie i eliminowanie chorób na tle wirusowym i bakteryjnym, które często pojawiają się u indyków i znacząco ograniczają wydajność produkcji.” – dodaje Szafryna.
    Rynek indyka w Polsce od wielu lat dynamicznie się rozwija. Z roku na rok rośnie ilość wyprodukowanego mięsa indyczego oraz jego spożycie. Dzięki temu Polska zajmuje drugie miejsce wśród największych producentów indyka w Unii Europejskiej.
    „Kiedy pierwszy raz odwiedziłem Polskę, w latach 90-tych, były tu 3 miliony indyków. W tym roku spodziewamy się 33 mln. Widać więc, że te wzrosty są bardzo dynamiczne, a perspektywy rynku bardzo obiecujące, zwłaszcza, że mięso indycze, które Polska dostarcza na rynek jest bardzo dobrej jakości.” – mówi Richard Hutchinson, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Aviagen. – „Ponieważ polski rynek indyka jest stosunkowo młody, powinniśmy w niego inwestować, spotykać się z hodowcami, wymieniać wiedzę.” – dodaje.
    Akademia Indyka powstała z inicjatywy firmy De Heus przy współpracy z autorytetami w zakresie chowu i hodowli indyka z całego świata, z firmami: Aviagen, Grelavi, Evonik, Huvepharma, Biomin. Połączenie wiedzy i doświadczenia ekspertów stanowi niepowtarzalną możliwość poszerzenia swoich kompetencji i umiejętności, przekładających się na poprawę wydajności hodowli.