Mikotoksyny a żywienie zwierząt

Katarzyna Śliżewska
Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka

Mikotoksyny to toksyczne wtórne metabolity niektórych gatunków grzybów strzępkowych, głównie należących do rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa mykos – grzyby i łacińskiego toxicum – trucizna lub toksyna. Mogą stanowić zanieczyszczenie żywności i pasz, zwłaszcza zbóż, produktów zbożowych, orzechów, nasion oleistych, mleka i mięsa. Mikotoksyny mogą być wytwarzane przez grzyby pleśniowe na różnych etapach, w trakcie wegetacji już na polu, podczas zbioru, a także podczas przechowywania i transportu surowca roślinnego. Występują w grzybni, ale mogą pojawić się także w sporach. Produkowane są zazwyczaj po zakończeniu fazy stacjonarnej wzrostu. Wytwarzanie mikotoksyn jest specyficzne dla gatunku, a nawet dla szczepu. Udowodniono, że im bardziej skomplikowany jest szlak wytwarzania toksyny, tym mniejsza liczba gatunków grzybów ją produkuje (Rocha i wsp., 2014).

Zaloguj się, aby zobaczyć.