Strefa Indyk

Suszony wywar kukurydziany

Uprawa kukurydzy w czasach starożytnych miała istotne znaczenie dla społeczeństw Ameryki Łacińskiej. Rozpowszechnienie wśród krajów europejskich ziarna kukurydzy rozpoczął Krzysztof Kolumb. Do Polski roślina ta trafiła na przełomie XVII/ XVIII w. Obecnie kukurydza jest, obok pszenicy i ryżu, jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Głównym walorem kukurydzy jest niewątpliwie wysokie plonowanie w różnych warunkach środowiskowych. Zalety kukurydzy powodują, że budzi ona coraz większe zainteresowanie rolników. Złe warunki zimowania i duże straty w uprawach ozimych w roku 2012 dodatkowo zwiększyły zainteresowanie zasiewem kukurydzy.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.