Strefa Indyk

Indyk Polski 45 (4/2013)

Jakość piskląt do odchowu

Jednym z najistotniejszych czynników dobrego startu jest przede wszystkim wysoka jakość jednodniowych piskląt. Zdrowe, silne i w pełni rozwinięte pisklęta charakteryzują się wyższą przeżywalnością, chętniej pobierają paszę i lepiej przyrastają.

 

29 października 2013 roku w Iławie odbyła się konferencja dla wytwórni pasz i premiksów zorganizowana przez lidera na polskim rynku piskląt indyczych, firmę Grelavi S.A. Na spotkaniu pojawiło się grono 65 osób, ściśle związanych z produkcją oraz obsługą sektora produkcji indyków w Polsce – przedstawiciele nauki, właściciele oraz technolodzy firm produkujących pasze dla indyków. W sumie 6 producentów premiksów, 16-tu producentów pasz i kilku niezależnych doradców żywieniowych.

 

Skuteczna dezynfekcja w zwalczaniu Salmonelli

Pałeczki Salmonelli sieją popłoch. Współczesne przepisy robią zeń niemal demona, a sprawa jest łatwa do opanowania, jak się wie, jak?! Pałeczki Salmonelli są łatwe do zniszczenia. Jednak niewielki błąd może zniweczyć cały zabieg. Jeżeli pamiętacie Państwo moje wcześniejsze teksty o myciu i dezynfekcji, znajdziecie tutaj wiele analogii w innym, konkretnym ujęciu.

 

Suszony wywar kukurydziany

Uprawa kukurydzy w czasach starożytnych miała istotne znaczenie dla społeczeństw Ameryki Łacińskiej. Rozpowszechnienie wśród krajów europejskich ziarna kukurydzy rozpoczął Krzysztof Kolumb. Do Polski roślina ta trafiła na przełomie XVII/ XVIII w. Obecnie kukurydza jest, obok pszenicy i ryżu, jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. Głównym walorem kukurydzy jest niewątpliwie wysokie plonowanie w różnych warunkach środowiskowych. Zalety kukurydzy powodują, że budzi ona coraz większe zainteresowanie rolników. Złe warunki zimowania i duże straty w uprawach ozimych w roku 2012 dodatkowo zwiększyły zainteresowanie zasiewem kukurydzy.

 

Tagi:

Czynniki wpływające na skład flory bakteryjnej jelit

Obecnie programy hodowlane nastawione są na maksymalizację parametrów produkcyjnych, które w określonych warunkach środowiska są możliwe do osiągnięcia. Racjonalne żywienie jest również istotne w uzyskaniu oczekiwanych efektów, ale nie wyklucza dobrej kondycji zwierząt. Korzystny stan zdrowia jest osiągany przez wpływ na przewód pokarmowy, przemianę materii oraz stymulowanie układu odpornościowego.

 

Przyczyny biegunek u indyków

Mokra ściółka, wodniste odchody, apatia i brak apetytu ptaków, a także słabe przyrosty masy ciała. Każdy hodowca drobiu doskonale zna takie objawy i wie, że pomimo wielu wysiłków włożonych w zapobieganie występowaniu biegunek na fermie, czasami po prostu nie uda się jej uniknąć. Należy przy tym podkreślić, że na fermach drobiu biegunki są obok chorób układu oddechowego najczęściej występującymi schorzeniami. Jakie mogą być przyczyny biegunki? Otóż, jest wiele możliwych przyczyn biegunek u indyków: wirusy, bakterie, pasożyty (również kokcydia), czynniki prowadzące do uszkodzenia nerek, a także błędy dietetyczne i w zakresie warunków utrzymania.

 

Tagi:
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.