Mikotoksyny skutki zatruć u drobiu

Anna Wilkanowska

Grzyby są roślinami wszechobecnymi, pełniącymi istotną rolę w przyrodzie w odzyskiwaniu składników odżywczych z rozkładającej się materii organicznej. Bez udziału grzybów nie mogłaby powstać gleba. Jest ona stałym rezerwuarem tych mikroorganizmów, z których najważniejszy udział mają przedstawiciele saprofitów. Aczkolwiek, grzyby mogą funkcjonować nie tylko jako organizmy saprofityczne, ale również pasożytnicze wspomagające lub hamujące rozwój i wzrost roślin.    Grzyby dzieli się na polowe i przechowalnicze. Pierwsze z wymienionych grzybów, atakują rośliny podczas wzrostu na polu, natomiast grzyby przechowalnicze rozwijają się na ziarnach lub nasionach podczas ich przechowywania. Tak więc, produkty rolne mogą ulec zanieczyszczeniu w każdym momencie, począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu gotowego produktu.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.