Strefa Indyk

Indyk Polski 43 (2/2013)

Kulawki u indyków wiele przyczyn, jeden skutek

Wojciech Grudzień

Problem kulawizn u ciężkich ptaków jest znany od dawna. Pomimo wielu źródeł tego problemu zawsze końcowym efektem jest strata ekonomiczna, która wynika nie tylko z obniżonych wyników produkcyjnych, ale i konfiskat poubojowych.

 

Histomonadoza („czarna główka”) indyków

Henryk Maciołek, Ewelina Rucińska
SITR O/Piotrków Trybunalski

Występuje u indyków w odchowie (najczęściej 2-16 tygodniowych), rzadziej u kur, bażantów, perlic, pawi, kuropatw, przepiórek oraz cietrzewi. Przyczyną choroby, głównie indyków, jest wiciowiec – Histomonas meleagridis, pierwotniak należący do rodziny Monocerconadidae. Pasożyt kosmopolityczny, w Polsce notowany u indyków i kur, bardzo wrażliwy na czynniki środowiskowe, poza organizmem ptaka szybko ginie.

 

Firma Grelavi S.A. już od kilku lat, wspólnie ze swoimi klientami, prowadzi intensywną pracę, mającą na celu poprawę wyników hodowlanych stad tuczowych. Od 2011 roku, dzięki ścisłej współpracy z firmą genetyczną Hybrid Turkeys, Grelavi S.A. zwiększyła swoją ofertę o dostęp do specjalistycznej wiedzy i grona najlepszych ekspertów w dziedzinie hodowli indyka. W minionych latach, obie firmy szczególną uwagę poświęciły tematyce właściwego mikroklimatu w indyczniku, uwzględniając przede wszystkim prawidłowy przepływ powietrza oraz stężenie szkodliwych gazów tj. tlenku węgla i dwutlenku węgla, przy jednoczesnej redukcji kosztów ogrzewania i energii elektrycznej. Cykl spotkań grupowych i indywidualnych z hodowcami, jak i wydany w minionym roku przewodnik nt. Wentylacji, spotkały się z pozytywnym odbiorem ze strony klientów. W 2013 roku, firma Grelavi S.A. i Hybrid Turkey skupiają się nad zagadnieniem związanym z jakością wody i jej skutecznym zarządzaniem.

 

Sposób na zakażenia beztlenowcowe

lek. wet. Albert Nakielski, konsultant ds. chorób drobiu w BioPoint

W produkcji drobiarskiej zakażenia tymi bakteriami należą do najczęściej diagnozowanych a jednocześnie najbardziej złożonych i trudnych do rozwiązania przyczyn biegunek w stadzie. Trudne nie oznacza jednak niemożliwe.

 

Tagi:

Dlaczego i kiedy warto stosować antyoksydanty w żywieniu drobiu?

Katarzyna Ognik, Iwona Sembratowicz, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Współczesne technologie produkcji zwierzęcej stwarzają wiele sytuacji stresowych. Szczególnie dużą wrażliwością na te czynniki cechują się zwierzęta wysoko produkcyjne, odznaczające się szybkim tempem wzrostu, jak np. drób rzeźny (Guemene i wsp., 2006). Wszelkie odchylenia od norm i zaleceń zootechnicznych w intensywnym chowie drobiu, znacznie odbiegające od chowu naturalnego, mogą być przyczyną stresu u ptaków.

 

Dlaczego warto jeść mięso z indyków?

Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Jak wykazały badania złe nawyki żywieniowe prowadzą do powstawania chorób dietozależnych, jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca czy niektóre nowotwory. Wprawdzie w ostatnich latach zauważa się pozytywne zmiany w zachowaniach żywieniowych, jak wzrost spożycia drobiu, tłuszczów roślinnych zawierających korzystny profil kwasów tłuszczowych, czy zmniejszenie konsumpcji mięsa czerwonego, jednak są one nadal zbyt małe, aby mówić o prozdrowotnych zachowaniach. Dlatego niezwykle ważne jest propagowanie żywności zdrowej, której spożywanie ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Mięso drobiowe można zaliczyć właśnie do tego typu żywności.

 

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.