Czynniki wpływające na wartość konsumpcyjną mięsa indyczego

Alina Rachwał, Poznań

Przed wieloma laty indyk był nabywany przeważnie w okresie świątecznym jako danie tradycyjne. W miarę wzrostu zapotrzebowania rynku na mięso chów tego gatunku drobiu stał się jednym z popieranych kierunków produkcji, a jego rozwój pozwolił na uzyskanie znacznej ilości żywca, którego dostawy są równomiernie rozłożone w ciągu roku. Było to możliwe dzięki postępowi w hodowli indyków, dużemu zwiększeniu ich wartości użytkowej i rozwinięciu produkcji na skalę przemysłową. Zastąpienie indyków o ciemnym upierzeniu odmianami o białej barwie piór pozwoliło na dokonywanie uboju tych ptaków w różnych terminach, niezależnie od wieku. Wzrosła istotnie dochodowość produkcji, skutecznie konkurującej z innymi gatunkami zwierząt gospodarskich, między innymi także z kurczętami brojlerami.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.