Strefa Indyk

Indyk Polski 42 (1/2013)

Choroba zielonych mięśni u indyków

Katarzyna Jankowska

Użytkowanie mięsne drobiu, w tym głównie indyków, do niedawna opierało się jedynie na wykorzystaniu drobiu poprzez jego „naturalną” genetykę. Dopiero praca hodowlana prowadzona w kierunku uzyskania jak największej objętości mięśni z określonych partii ciała, w jak najkrótszym czasie, sprowokowała selekcję.

 

Wybrane choroby układu pokarmowego u indyków

Oliwia Duszyńska-Stolarska, UTP Bydgoszcz

W chowie fermowym uzyskanie wysokiej efektywności produkcji jest możliwe przy przestrzeganiu wymogów higienicznych oraz zabiegów profilaktycznych. Zabiegi te jednak nie przyniosą efektu jeśli działania nie będą prowadzone w sposób ciągły i konsekwentny. O zdrowotności indyków świadczy nie tylko ich przeżywalność, ale przede wszystkim produkcyjność.

 

Efektywność stosowania pasz sypkich i granulowanych w żywieniu indyków rzeźnych

W ostatnim czasie producentów drobiu dotknął problem niskiej rentowności produkcji. Sytuacja ta nie jest jednak związana z niską ceną żywca indyczego na rynku, lecz wysokimi kosztami pasz przemysłowych stosowanymi w żywieniu ptaków.

 

Fitogenne dodatki paszowe jako skuteczne stymulatory wzrostu

Agnieszka Misiura, Lublin

Już od czasów starożytnych zioła i wyciągi roślinne stosowane są w żywieniu i leczeniu ludzi. Jednak obecnie coraz częściej stosuje się je w terapii i profilaktyce weterynaryjnej oraz w żywieniu zwierząt. Dodawanie ziół do mieszanek paszowych korzystnie wpływa na wyniki produkcyjne, jakość surowca oraz na jego walory dietetyczne i smakowe.

 

Najlepsze warunki do odchowu ptaków

Anna Wilkanowska, Università degli Studi del Molise

Duża koncentracja składników pokarmowych to charakterystyczna cecha pasz stosowanych w żywieniu indyków. Unika się podawania pasz o dużej zawartości włókna surowego i wody z powodu szczególnej budowy przewodu pokarmowego drobiu, jak również wysokich potrzeb pokarmowych intensywnie rosnących czy niosących się ptaków. Stosowanie pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatków witaminowo-mineralnych to podstawa w żywieniu drobiu.

 

Natłuszczanie pasz dla indyków

Joanna Marć-Pieńkowska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, UTP Bydgoszcz

W przypadku zwierząt przeznaczonych do intensywnej produkcji prawidłowe żywienie stwarza warunki do pełnego wykorzystania potencjału genetycznego zakodowanego w ich materiale użytkowym. Indyki rzeźne mają bardzo duże wymagania energetyczne, a komponenty mieszanek paszowych nie zawsze zapewniają dostateczny, niezbędny dla właściwego wykorzystania białka oraz uzyskania wysokich przyrostów masy ciała, poziom energii metabolicznej w paszy. Stąd konieczne jest wzbogacenie paszy w dodatek pewnej ilości tłuszczu. Natłuszczanie mieszanek paszowych dla drobiu stosowane jest w wielu krajach, a używane do tego celu komponenty mogą mieć postać płynną lub sypką.

 

Kształtowanie się odporności u indyków

Anna Wilkanowska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

W intensywnej produkcji drobiarskiej prawidłowa ochrona zdrowia ptaków odgrywa kluczową rolę w osiąganiu dobrych wyników ekonomicznych w produkcji. Optymalny stan zdrowia ptaków zależy od prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów, a w szczególności układu odpornościowego. Odporność definiowana jest na wiele sposobów. Najbardziej dokładna definicja określa odporność jako zdolność organizmu do rozpoznania składników własnych od składników obcych takich jak drobnoustroje, uszkodzone lub chorobowo zmienione własne komórki oraz zniszczenia i neutralizacji lub usunięcia z organizmu składników uznanych za obce.

 

Ściółka jako element zagrożenia epizootycznego

Tomasz Mituniewicz, Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie

Ściółka w pomieszczeniach dla drobiu stanowi ważny czynnik środowiskowy. Jej jakość wpływa zarówno na warunki zoohigieniczne pomieszczeń, ale również pośrednio na zdrowie i produkcyjność ptaków. Utrzymanie jej prawidłowych parametrów fizycznych, takich jak temperatura, zawartość wody oraz odczyn, sprzyja w utrzymaniu prawidłowego mikroklimatu pomieszczeń.

 

Tagi:

Strączkowe w żywieniu indyków

Agnieszka Misiura, Lublin

Duża koncentracja składników pokarmowych to charakterystyczna cecha pasz stosowanych w żywieniu indyków. Unika się podawania pasz o dużej zawartości włókna surowego i wody z powodu szczególnej budowy przewodu pokarmowego drobiu, jak również wysokich potrzeb pokarmowych intensywnie rosnących czy niosących się ptaków. Stosowanie pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatków witaminowo-mineralnych to podstawa w żywieniu drobiu.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.