Strefa Indyk

Kierunki w diagnostyce chorób indyków

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwersytet Przyrodniczy Lublin

 

Wzrost preferencji konsumentów odnośnie mięsa drobiowego sprawił, że obecnie można zaobserwować wzrost produkcji drobiarskiej na świecie. Tendencja wzrostowa ma swoje plusy, ale również można zauważyć jej wpływ negatywny na zdrowie poszczególnych ptaków, a nawet całego stada. Duże natężenie produkcji, bliskie sąsiedztwo poszczególnych ferm indyczych lub obcogatunkowych powoduje znaczący wzrost przypadków chorobowych, a nawet wyłanianie się nowych chorób lub nowych wariantów (mutacje zakaźnych czynników chorobotwórczych) dobrze poznanych jednostek chorobowych. Dodatkowo, dramatyczne zmiany potencjału genetycznego indyków spowodowały, co prawda, że zwierzęta osiągają lepsze przyrosty wagowe w stosunkowo krótszym okresie czasu, ale jednocześnie są bardziej wrażliwe i podatne na różnorodne choroby, a stado takie wymaga większej uwagi i kontroli weterynaryjnej.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.