Strefa Indyk

Indyk Polski 41 (4/2012)

Pas Reform

 

Rosnący popyt na wysokiej jakości pisklęta jednodniowe stymuluje rozwój zakładów wylęgu drobiu na całym świecie. Dla dostarczania coraz większych partii piskląt, przy jednoczesnym polepszaniu dobrostanu ptaków, kontroli jakości i pochodzenia oraz ograniczaniu czasu ich przygotowania potrzebne są innowacyjne rozwiązania w zakresie automatyzacji wylęgarni. Zaprezentowany po trzech latach przygotowań nowy system SmartCount™ firmy Pas Reform stanowi obecnie najbardziej zaawansowane technologicznie rozwiązanie na świecie w zakresie liczenia i pakowania jednodniowych piskląt, szczepień oraz analiz jakości i wylęgowości.

 

Pyszny pasztet świąteczny

Składniki:

  • 500 g boczku
  • 1 udziec indyka
  • 1 ozorek świński
  • 500 g serca wołowego
  • 500 g szpondru wołowego
  • 1 cały kurczak
  • 500 g wątróbki świńskiej
  • ćwierć selera
  • 15 cm pora
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 bułka wrocławska
  • 1 jajo – na każde 500 g zmielonego mięs
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 rozdrobnionej gałki muszkatołowej

 

Stanisław Wężyk, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Ryszard Gilewski, AVICONS

 

W dniach 5-6 października 2012 r. w Prusimiu w dawnej, pomennonickiej osadzie, wybudowanej jeszcze w XVI wieku przez holenderskich emigrantów, odbyła się konferencja pt. „Rośliny strączkowe i motylkowe – cenny element obecnej i przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Organizatorem i moderatorem tego spotkania, w którym uczestniczyło ok. 100 przedstawicieli nauki, administracji i służb rolniczych różnych szczebli, był prof. dr hab. Andrzej Rutkowski z Uniwersytetu Rolniczego w Poznaniu (Fot. 1).

 

Gizex Technika Ciepłownicza

 

Nowoczesny hodowca drobiu szuka nowoczesnych rozwiązań – takich, które przyniosą mu wymierny dochód. Zasada ta dotyczy także wyboru ogrzewania indyczników. Stosowane dotychczas w obiektach inwentarskich ogrzewanie grzejnikowe nie dawało wymiernych rezultatów w hodowli drobiu. Nierównomierne podawanie ciepła na hale hodowlane sprawiało, że tworzyły się skupiska drobiu w miejscach cieplejszych. Przyrost masy inwentarza był słaby, często pojawiały się choroby związane z wilgotną ściółką czy też niedogrzaniem. Alternatywą dla tradycyjnego ogrzewania grzejnikowego może być ogrzewanie nagrzewnicami oraz zastosowanie ogrzewania podłogowego.

 

Enzymy paszowe w żywieniu indyków

Anna Wilkanowska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W żywieniu drobiu, ale również innych zwierząt użytkowych, dąży się do uzyskania maksymalnych efektów produkcyjnych w postaci przyrostów masy ciała, wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego przy minimalnych nakładach związanych z żywieniem i utrzymaniem ptaków. Nauka, jak i praktyka żywienia, w sposób jednoznaczny określają kryteria i zasady doboru pasz i poziomu poszczególnych składników pokarmowych w celu realizacji wcześniej sygnalizowanych celów w produkcji zwierzęcej.

 

Kierunki w diagnostyce chorób indyków

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwersytet Przyrodniczy Lublin

 

Wzrost preferencji konsumentów odnośnie mięsa drobiowego sprawił, że obecnie można zaobserwować wzrost produkcji drobiarskiej na świecie. Tendencja wzrostowa ma swoje plusy, ale również można zauważyć jej wpływ negatywny na zdrowie poszczególnych ptaków, a nawet całego stada. Duże natężenie produkcji, bliskie sąsiedztwo poszczególnych ferm indyczych lub obcogatunkowych powoduje znaczący wzrost przypadków chorobowych, a nawet wyłanianie się nowych chorób lub nowych wariantów (mutacje zakaźnych czynników chorobotwórczych) dobrze poznanych jednostek chorobowych. Dodatkowo, dramatyczne zmiany potencjału genetycznego indyków spowodowały, co prawda, że zwierzęta osiągają lepsze przyrosty wagowe w stosunkowo krótszym okresie czasu, ale jednocześnie są bardziej wrażliwe i podatne na różnorodne choroby, a stado takie wymaga większej uwagi i kontroli weterynaryjnej.

 

Jak prawidłowo przeprowadzać dezynfekcję pomieszczeń dla drobiu?

Jim Bigmore

 

Dezynfekcja pomieszczeń jest zasadniczym elementem pracy nad uzyskaniem wysokiej wydajności ptaków, a od uzyskania maksymalnych korzyści dzieli producentów często jedynie przestrzeganie kilku prostych zasad.

 

Tagi:

Dr hab. Tadeusz Bakuła – kierownik projektu
Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz
Wydział Medycyny Weterynaryjnej
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Od września 2011 r. Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie realizuje projekt pt.: „Budowa laboratorium analiz zagrożeń biologicznych i opracowanie metod bioseakuracji w hodowli zwierząt, przemyśle paszowym i przemyśle spożywczym” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013 r., którego zakończenie przewidziane jest na czerwiec 2013 r.
Głównym celem projektu jest podniesienie poziomu transferu wiedzy ze strefy naukowo-badawczej do gospodarki regionu w zakresie metod bioasekuracji w hodowli zwierząt, przemyśle paszowym i przemyśle spożywczym.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.