Indyk w kuchni

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami

Składniki:

 


Czas przygotowania: ok. 20 min.
Czas pieczenia: 70 min.

 

Przygotowanie:
1.    Filet myjemy, oczyszczamy (w międzyczasie odcinamy kawałeczek do farszu) i nacinamy kieszeń na środku. Delikatnie rozbijamy.
2.    Nacieramy vegetą natur (albo solą), pieprzem i papryką ostrą. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
3.    Kawałek indyka do farszu kroimy na małą kosteczkę, posypujemy pieprzem. Obieramy i kroimy czosnek. Następnie ser, pomidory suszone i natkę.
4.    Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy czosnek, następnie indyka.
5.    Gdy mięso się podsmaży dorzucamy ser, potem pomidory.
6.    Jak rozpuści się ser to wrzucamy natkę i wyłączamy ogień. Odstawiamy na 5-10 min. do ostygnięcia.
7.    Po tych paru minutach nastawiamy piekarnik na 190°C.
8.    Wyjmujemy filet z lodówki i faszerujemy. Zawiązujemy nitką, bądź spinamy wykałaczkami. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Wrzucamy ok. 2 łyżki masła.
9.    Pieczemy godzinę w temperaturze 190°C, następnie ok. 5-10 min. w temp. 250°C.
10.    Studzimy, chowamy do lodówki i rano mamy z czym zjeść kanapeczki:)

 


 

Indyk faszerowany pieczoną papryką, suszonymi pomidorami i wędzonym serem żółtym

Składniki:


Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 70 min. (+ wcześniej 30 min. papryka)

Przygotowanie:
1.    Indyka myjemy, oczyszczamy z błon i wycinamy kieszeń na nadzienie. Nacieramy ostrą papryką, vegetą i pieprzem. Wkładamy do lodówki.
2.    Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w temperaturze 250°C.
3.    Po upieczeniu paprykę wkładamy do woreczka foliowego na 10 minut, następnie usuwamy skórkę.

4.    Ser kroimy w słupki, paprykę kroimy na pół.
5.    Piekarnik nastawiamy na 180°C.
6.    W kieszeń w indyku wkładamy ser, pomidory suszone i paprykę.
7.    Zamykamy wykałaczkami lub owijamy filet nicią.
8.    Smarujemy masłem na górze i wkładamy do rękawa do pieczenia.
9.    Pieczemy 70 minut w temperaturze 180°C.

 


 

Ekskluzywny indyk faszerowany

Przygotowanie:
1.    Rozgrzewamy klarowane masło, aromatyzowane ziołami. Mogą to być ulubione, ale nie powinno zabraknąć majeranku. Do tego słuszna szczypta soli. A teraz operacja niczym w gabinecie zabiegowym – „robimy zastrzyki” indykowi z aromatyzowanego masła. Wszystko po to, aby mięso było soczyste i zdecydowane w smaku.
2.    Teraz czas na farsz. Wątróbkę, najlepiej cielęcą, wymoczoną w mleku, kroimy na drobne kawałki. I przesmażamy. W tym przypadku również dobrze jest wykorzystać aromatyzowane masło. To wzbogaci farsz o smak cynamonu, goździków, majeranku, czosnku, jałowca, liścia laurowego i pieprzu. Wątróbkę przesmażamy, ale nie smażymy! Środek wciąż musi pozostać różowy.
3.    Formujemy nadziewkę. Do miski wrzucamy odciśniętą z mleka i posiekaną bułkę, 6 żółtek, jedno całe jajko, przesmażoną wątróbkę, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gęstość farszu regulujemy bułką tartą.
4.    Tak przygotowaną nadziewką faszerujemy naszego indyka. I dokładnie spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki. Najpierw rozgrzewamy piekarnik przynajmniej do 220°C, na około 15 minut. Potem indyka pieczemy już w niższej, wystarczy 150-160°C. A pod koniec nawet 130, aby nasza pieczeń „doszła”. Pamiętajmy, że około 5 kilogramowy indyk wymaga 4 godzin pieczenia.

 


 

Indyk faszerowany żurawiną i ricottą

Składniki:


Przygotowanie:
Delikatne mięso indycze doskonale smakuje z lekko słodką żurawiną. Ricotta nadaje całości kremowej konsystencji. Ewentualnie można użyć chudego białego twarogu, ale rozrobionego (jak do sernika). Można również użyć piersi indyczej w dużym kawałku i przygotować z niej roladę. Mięso kurczaka lub perliczki również może być użyte.