Strefa Indyk

Indyk Polski 39 (2/2012)

Olej lniany Zastosowanie w mieszankach dla indyków

Agnieszka Misiura

 

Wraz z wzrostem ptaków zwiększa się zapotrzebowanie indyków na energię. Pierwsze mieszanki (starter) charakteryzują się stosunkowo niskim poziomem energii (2700-2800 kcal/kg). Natomiast ostatnie mieszanki dla ptaków rzeźnych (finiszer) powinny charakteryzować się wysoką wartością energetyczną (3200-3300 kcal/kg). Oczywiście zawartość energii w mieszankach zależy od wielu czynników. Przede wszystkim istotny jest poziom intensywności żywienia jak również aktualna cena komponentów energetycznych. Podstawowym źródłem energii są komponenty zbożowe. Jednak najbardziej skoncentrowanym źródłem energii jest tłuszcz.

 

Przemysław Wieczorek
www.FotoFerma.pl

 

Doświadczenie zdobywa się latami i przekazuje z pokolenia na pokolenie. Nasza produkcja opiera się o ponad 50 lat praktyki i trzy pokolenia hodowców drobiu. W latach 50-tych mój ojciec a dziadek Marcina wybudował pierwszy kurnik w Biskupcu. Na początku było to stado reprodukcyjne kur, potem brojlery i indyki. Od 1978 roku prowadzę własną fermę drobiu, a od kilku lat Marcin aktywnie mi pomaga  – mówi Henryk Krzemiński.

 

Wojciech Grudzień
uczestnik wyprawy

 

W dniach 17-19 kwietnia 2012 roku odbyło się seminarium na temat podstaw chowu indyka w siedzibie firmy KARTZFEHN koło Oldenburga w północno-zachodnich Niemczech. Jak zapewniali organizatorzy było to pierwsze seminarium w całości przeznaczone dla grupy z Polski, w szczególności zaś dla młodych hodowców rozpoczynających produkcję lub przejmujących w przyszłości zarządzanie fermami od swoich rodziców.
W Niemczech takie szkolenia dla następnego pokolenia hodowców są bardzo popularne. Uczestnicy seminarium wzięli udział w wielu wykładach interaktywnych oraz odbywali zajęcia terenowe m.in. w wylęgarni drobiu czy ubojni.

 

Różne dodatki paszowe a wyniki produkcyjne

Anna Wilkanowska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) NR 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. U. L 268 z 18.10.2003) „dodatki paszowe” to substancje, drobnoustroje lub preparaty, inne niż materiał paszowy i premiksy, które są celowo dodawane do paszy lub wody w celu pełnienia, w szczególności, jednej lub więcej funkcji.

 

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

 

Zakażenia grzybicze stosunkowo często powodują zachorowania i upadki ptaków. W odróżnieniu od ssaków ptaki bardzo rzadko chorują na grzybice skóry. Najczęstszym problemem są u nich zakażenia grzybicze układu oddechowego. Występowaniu grzybic układu oddechowego sprzyja specyficzna budowa tego układu u ptaków. Znajdujące się u ptaków w układzie oddechowym worki powietrzne o bardzo dużej pojemności są środowiskiem bardzo sprzyjającym rozwojowi różnych grzybów.

 

Katarzyna Markowska

 

W dniu 29 marca 2012 roku w miejscowości Licheń Stary odbyło się seminarium zorganizowane przez firmę Delacon Polska Sp. z o.o. Tematyką spotkania była ogólnie pojęta profilaktyka, która powinna być stosowana na fermach. Seminarium podzielono na dwie części – w jednej z sal spotkali się producenci drobiu i firmy obsługujące drobiarstwo, a w drugiej producenci świń.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.