Indyk w kuchni


Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Składniki:
•    100 g suszonych śliwek bez pestek
•    posiekany majeranek
•    100 g migdałów w płatkach
•    szczypta cynamonu
•    750 g filetów z indyka
•    sól, pieprz
•    2 cebule
•    łyżka margaryny
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    1 por
•    500 g marchwi
•    200 ml śmietany
•    1 łyżka marynowanego pieprzu



Opis i przyrządzanie:
Śliwki pokroić w kostkę i wymieszać z majerankiem, migdałami oraz cynamonem.
Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na mięso wyłożyć farsz śliwkowy, zrolować i spiąć wykałaczkami.
Cebule oczyścić i pokroić w ósemki.
Margarynę roztopić w brytfannie i obsmażyć na niej roladę. Dodać cebulę i koncentrat, dusić kilka minut. Wlać 0,5 litra wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 60 minut.
Por i marchew oczyścić, umyć i pokroić. Dodać do mięsa na 20 minut przed końcem duszenia.




Indyk w pieczarkach

Składniki:
(ilość porcji: 4)
•    1 cebula, drobno posiekana
•    100 ml wytrawnego białego wina
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    4 filety z piersi indyka
•    5 plasterków szynki, posiekanych
•    listki z 5 gałązek tymianku
•    500 g pieczarek pokrojonych w plasterki

Metoda przygotowania:
1.    W dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażać cebulę przez 5 minut, następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez 10 minut. Wmieszać szynkę i posypać całość tymiankiem. Zmniejszyć ogień na mały.
2.    W innej patelni, na dużym ogniu rozgrzać pozostałą oliwę. Podsmażyć na niej piersi z indyka, po 2 minuty na każdą stronę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez 15 minut, aż będą w środku usmażone. Podlać patelnię białym winem i zdrapać z dna przysmażone cząstki indyka.
3.    Przełożyć pieczarki z szynką na talerz i dodać indyka. Polać mięso sosem i podawać.




Pieczony faszerowany indyk w mandarynkowej glazurze

Składniki:
(ilość porcji: 13)
•    170 ml masła niesolonego
•    180 ml (3/4 szklanki) oleju rzepakowego
•    350 ml (1,5 szklanki) soku z mandarynek
•    1 cały indyk (około 4,5 kg), razem z szyjką i podrobami
•    400 g farszu do indyka
•    sól i pieprz do smaku
•    530 ml (2 i 1/4 szklanki) bulionu drobiowego
•    3 łyżki mąki pszennej

Metoda przygotowania:

1.    W rondelku stopić masło, dodać olej i sok; wymieszać. Studzić około 5 minut. W tej mieszaninie namoczyć kawałek etaminy (chusty serowarskiej), wystarczająco duży, aby można było owinąć nim indyka.
2.    Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Indyka oczyścić i natrzeć wewnątrz solą i pieprzem. Środek indyka i podgardle napełnić nadzieniem z kiełbasy. Związać razem udka. Indyka posmarować 6 łyżkami masła i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance.
3.    Piec przez 25 minut, a następnie przykryć go namoczoną chustą. Zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec przez godzinę pozostawiwszy szmatkę na indyku. Podlać sosem z soku mandarynkowego. Piec przez kolejne 2 godziny, od czasu do czasu podlewając sosem. Kiedy temperatura najgrubszego kawałka udka osiągnie 80°C, a nadzienie 70°C indyk jest gotowy. Zdjąć szmatkę, wyłożyć indyka na półmisek i odczekać 25 minut zanim zaczniemy go kroić.
4.    Z soków w brytfance zebrać tłuszcz. Odlać 1/4 szklanki soków i tłuszczu. Do brytfanki wlać szklankę bulionu drobiowego i gotować na dużym ogniu, mieszając aby zeskrobać przypalone resztki z dna brytfanki.
5.    Odłożony wcześniej tłuszcz z sosem wymieszać z mąką w rondelku na małym ogniu. Podgrzewając, mieszać trzepaczką przez około 3 minuty, aż zgęstnieje.
6.    Dodać sos z brytfanki, pozostały bulion, szyjkę i podroby. Dusić przez 10 minut, cały czas mieszając, aż podroby będą ugotowane. Przecedzić przez sito i podawać z indykiem.




Lekko orientalny indyk

Składniki:
•    2 łyżki octu sherry
•    1 łyżka słodkiego sosu chilli
•    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
•    1 łyżeczka oleju sezamowego
•    2,5 cm kawałek imbiru
•    4 kawałki piersi indyka (każdy po około 150 g)

Wykonanie:
W misce wymieszać ocet sherry, sos chilli, sos sojowy, olej i starty imbir.  Włożyć kawałki indyka, wymieszać i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 30 minut (najlepiej na noc, w lodówce).
Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą).  Indyka wyjąc z marynaty, strząsnąć jej nadmiar i usmażyć z każdej strony.  Podawać z mieszanką sałat.




Coś słodkiego na Wielkanocny Stół


Pascha czekoladowa

Składniki:
•    500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
•    2 jaja
•    70 g cukru pudru
•    100 g śmietany 18 %
•    100 g masła
•    30 g posiekanych migdałów
•    40 g gorzkiej czekolady

Składniki na sos czekoladowy:
•    50 g czekolady
•    50 śmietany kremówki

Wykonanie:
Mleko zagotować.  W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami.  Gdy mleko zacznie się gotować powoli wlewać masę jajeczną cały czas mieszając.  Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki.  Na sitko wyłożyć gazę.  Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić.  Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo.   Ucieramy, aż masło będzie gładkie.  Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy.  Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane migdały i startą czekoladę i mieszamy.   Formę (u mnie 2 małe foremki) wykładamy folią.  Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią.  Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę i śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady.  Ubijamy do uzyskania lśniącej i jednolitej masy.  Paschę wyjmujemy z foremek, stawiamy na talerzu i polewamy polewą czekoladową.




Babka waniliowo-kardamonowa

Składniki:
•    5 jajek
•    1 szklanka cukru
•    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
•    2 strąki kardamonu
•    250g masła lub margaryny
•    3 budynie waniliowe po 40g
•    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
•    200g mąki
•    tłuszcz i mąka lub bułka tarta do formy

Wykonanie:
Ziarenka kardamonu wyjąć ze strąków i rozdrobnić w moździerzu. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem z wanilią i kardamonem na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę (np. 24 cm z kominkiem) wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.




Ciasto z zieloną herbatą

Ciasto:
•    300g mąki pszennej
•    6g suszonych drożdży
•    1 jajko
•    1 żółtko
•    150ml ciepłego mleka
•    30g stopionego masła
•    30g cukru
•    1 łyżeczka cukru wanilinowego
•    szczypta soli

Masa:
•    20g mąki pszennej
•    10g mąki ziemniaczanej
•    40g cukru
•    6g herbaty matcha (albo i więcej, ok. 8g)
•    80g mleka
•    40g gęstego, skondensowanego mleka (np. z tubki)
•    1 białko jaja
•    10g masła

Przygotować masę:
W rondelku wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i herbatę matcha. Powoli dodawać mleko i mleko skondensowane cały czas mieszając i uważając, by nie powstawały żadne grudki. Postawić na ogniu i cały czas mieszając podgrzewać masę przez ok. 2 minuty. Zdjąć na chwilę z ognia, dodać białko i wymieszać. Ponownie podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstego budyniu. Należy podgrzewać masę na małym ogniu i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Jeśli zrobią się grudki, zmiksować masę ręcznym blenderem. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Masę przełożyć na folię spożywczą i w formie czworokąta o wymiarach 15x18 zawinąć i zamrozić w zamrażarce – kilka godzin lub nawet całą noc.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i sól. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać do mąki razem z ciepłym mlekiem. Dokładnie wyrobić ciasto, po czym stopniowo wlewać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do ręki i miski. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt mniej więcej dwa razy większy niż masa herbaciana.
Masę wyjąć z zamrażarki – powinna być sztywna, ale lekko plastyczna. Położyć ją na cieście, brzegi ciasta zawinąć w kopertę tak, by masa była szczelnie zaklejona w środku.
Ciasto rozwałkować na pas (mniej więcej 12 x 40 cm) i złożyć na 3 części. Następnie rozwałkować i znów jednakowo złożyć. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Wałkować trzeba delikatnie, żeby ciasto się nie porwało. Masa herbaciana nie powinna wydostawać się z ciasta – jeśli zrobi się gdzieś dziura, to spróbować ją zakleić i wałkować dalej. Powstały po trzecim składaniu i wałkowaniu pas ciasta przekroić wzdłuż na pół i zapleść warkocz.
Ciasto przenieść do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać je wodą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie spryskać wodą i piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Sernik „Zebra”

Składniki:
•    1kg mielonego twarogu
•    6 dużych jajek (lub 7 małych)
•    180g cukru pudru (można więcej np. 200g)
•    1 opakowanie cukru wanilinowego
•    150g masła lub margaryny
•    2 budynie waniliow
•    1 tabliczka białej czekolady
•    1 tabliczka gorzkiej czekolady
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    1 łyżka kakao
•    szczypta soli
•    cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch dużych misek).
Masło lub margarynę stopić i odstawić. Obie czekolady rozpuścić osobno w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej (nad rondlem z gotującą się wodą) lub w mikrofalówce. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, cienkim strumyczkiem wlać stopiony tłuszcz. Dodać budyń (w proszku) i partiami twaróg.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać dużą łyżką.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać białą czekoladę i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, do drugiej części dodać gorzką czekoladę i kakao. Obie części delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 26-27cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać w następujący sposób: na środek tortownicy nałożyć 2 łyżki jasnej masy, następnie na środek białej masy wlać 2 łyżki ciemnej masy, na środek ciemnej 2 łyżki białej masy i tak do wyczerpania ciasta. Za każdym razem (po nałożeniu każdej warstwy) lekko wgnieść ją łyżką w środek, tak aby warstwy z dołu lepiej rozchodziły się na boki.

Pieczenie:
170 stopni przez 1,5 godziny lub najpierw piec w 100 stopniach przez 80 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 125 stopni i piec jeszcze 50 minut. Dzięki długiemu pieczeniu w niższej temperaturze, sernik nie powinien gwałtownie rosnąć i nie opadać).



Sernik szwarcwaldzki

Spód:
•    220g herbatników Digestive w gorzkiej czekoladzie
•    1 łyżeczka kakao
•    80g masła

Masa serowa:
•    1kg mielonego twarogu
•    4 jajka
•    2 żółtka
•    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego (dałam budyń, bo mąkę zapomniałam kupić)
•    225g cukru
•    1 opakowanie cukru wanilinowego
•    2/3 szklanki śmietany 18%
•    300g wiśni
•    100g gorzkiej czekolady startej na tarce



Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową (najlepiej kawał folii położyć na spodzie tortownicy, następnie na tym wszystkim zacisnąć obręcz, a wystającą folią obłożyć tortownicę od zewnątrz).
Wiśnie wydrylować i osączyć.
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, dodać kakao, zalać stopionym masłem i wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepić nimi dno tortownicy oraz boki do połowy wysokości. Włożyć do lodówki.
W czasie, kiedy spód ciasta chłodzi się w lodówce, przygotować masę serową: Twaróg, jajka (w całości), żółtka, cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować razem na jednolitą masę (będzie dość rzadka, ale tak ma być).
Na przygotowany wcześniej miasteczkowy spód wylać ¼ masy serowej i rozprowadzić łyżką. Na masie ułożyć ¼ wiśni i oprószyć ¼ czekolady. Powtarzać czynności aż do wyczerpania składników, przy czym na końcu powinna zostać wylana reszta masy serowej i wiśni, a ostatnią część czekolady należy pozostawić do dekoracji. Ponieważ masa serowa jest rzadka, dobrze jest wylewać ją za pomocą chochelki lub dużej łyżki, delikatnie, aby nie burzyć zanadto poszczególnych warstw. Na wierzchu ciasta nie powinno być czekolady, gdyż może przypalić się podczas pieczenia.
Ciasto piec w 180°C przez 1 godzinę i ok. 40 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Upieczony sernik wystudzić w piekarniku, a następnie włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować resztą startej czekolady.




Mazurek kaimakowo-orzechowy

Składniki:
•    1 i 1/3 szkl mąki
•    10 łyżek cukru
•    2 jajka
•    0,5 kostki masła
•    pół cukru waniliowego
Dodatkowo:
•    dżem truskawkowy
•    masa kaimakowa orzechowa 1 puszka 400 gr
•    orzechy

Sposób przygotowania:
Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste), rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze), upiec na złoty kolor. Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kajmakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami.

Potrzebne składniki:
•    250 g mąki
•    ½ szklanki cukru pudru
•    100 g masła
•    2 łyżki Śmietany wiejskiej 18%
•    2 żółtka
•    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•    1 słoik powideł węgierkowych
•    1 puszka masy kajmakowej krówkowej
•    masło do wysmarowania formy

Do przystrojenia:

•    figi
•    morele suszone
•    migdały
•    kolorowe jajeczka

Wykonanie:
Do miski włożyć dwa żółtka, dosypać cukier puder i utrzeć. Następnie dodać mąkę, na tarce zetrzeć zimne masło, wymieszać wszystko łyżką. Potem dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, śmietanę. Wstępnie zagnieść w misce, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut do schłodzenia. Zimne ciasto pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na dnie formy (najlepiej forma w kształcie elipsy ze zdejmowaną obręczą) i rozwałkować na równy spód. Zamknąć obręcz blachy. Z reszty ciasta zrolować cienkie wałeczki, które spleść ze sobą. Splecione wałeczki ułożyć dookoła ciasta. Cały spód ciasta nakłuć gęsto widelcem, co zapobiegnie wybrzuszeniu się ciasta podczas pieczenia. Ciasto piec przez 30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Dół mazurka smarować powidłami, potem wyłożyć masę kajmakową. Wierzch udekorować bakaliami oraz kolorowymi jajeczkami z czekolady. Z fig ułoży kwiatki, a z migdałów wiosenny szlaczek przypominający bazie.