Strefa Indyk

Indyk Polski 38 (1/2012)

Użytkowanie rozpłodowe indyków część III

Alina Rachwał
Poznań

 

Selekcja indorów w kierunku lepszego ukształtowania tuszki i większej masy ciała przyczyniła się do zmniejszenia ich płodności. Było to przede wszystkim rezultatem złego zapłodnienia wskutek trudności, jakie miały ciężkie indory z kryciem znacznie od nich lżejszych samic. Zmusiło to hodowców do intensywnych badań nad sposobem uzyskania dobrego zapłodnienia przy jednocześnie prowadzonej selekcji na lepsze umięśnienie. Dzięki temu już w latach pięćdziesiątych opracowano technikę sztucznego unasieniania indyczek, której efektem było zwiększenie wyników zapłodnienia do około 90%.

 

Henryka Korytkowska
UTP Bydgoszcz

 

W numerze 4/2011 (37) Indyka Polskiego zaprezentowano pierwszą część artykułu pt. „Do czego mogą doprowadzić niedobory witamin?”, w którym charakterystyce poddano witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E oraz K). W numerze bieżącym zaprezentowane zostaną pozostałe witaminy, które z chemicznego punktu widzenia rozpuszczalne są w wodzie. Witaminy te w organizmach zwierząt odgrywają szereg ważnych funkcji, które nie mogą odbywać się przy udziale jakichkolwiek innych związków chemicznych.

 

Wpływ fitoaleksyn na zdrowie indyków

Katarzyna Jankowska
PAN OLSZTYN

 

Liczne obserwacje wskazują wyraźnie, że mimo stosowania programów osłony farmakologicznej oraz szeregu szczepień, choroby wywoływane przez pasożyty, wirusy i bakterie, stanowią główną przyczynę upadków zwierząt, a co za tym idzie powstawania strat ekonomicznych. Hodowcy drobiu powinni zadbać o stworzenie takich warunków hodowli, by zminimalizować wszelkie zagrożenia wynikające z pojawiania się u drobiu chorób o podłożu pasożytniczym, wirusowym i bakteryjnym.

 

Tekst i zdjęcia:
Przemysław Wieczorek, www.fotoferma.pl

 

Wylęgarnia w Brzesku nie jest szeroko znana w branży indyczej, ale cieszy się bardzo dobrą opinią u producentów indyków. Proszę przybliżyć historię Państwa firmy.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zakład powstał w 1973 roku w Brzesku jako filia Państwowego Zakładu Drobiarskiego w Krakowie. Wówczas stanowisko kierownicze objął mój ojciec Stanisław Górski, a technologiem produkcji została moja mama Ludwika Górska. Dwadzieścia lat później w drodze przetargu nabyłem od PZD w Krakowie zakład w Brzesku i stałem się jego właścicielem.
Do 2003 roku wylęgarnia produkowała szeroką gamę piskląt różnych gatunków drobiu. Po generalnym remoncie w 2004 roku i wyposażeniu zakładu w najlepsze dostępne na rynku aparaty wylęgowe firmy Petersime oraz przystosowaniu produkcji do wymogów Unii Europejskiej produkujemy tylko pisklęta indycze ras: Big 6, Big 7, Hybrid Converter, Hybrid XL.
Oczywiście tak szybki postęp nie byłby możliwy bez moich rodziców, którzy nieprzerwanie od samego początku pracują i nadzorują cały cykl technologiczny.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.