Strefa Indyk

Preparaty eubiotyczne w żywieniu zwierząt

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Andrzej Frankiewicz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

Rynek dodatków paszowych jest jednym z najszybciej rozwijających się aktualnie rynków w branży rolnej. Największą grupę dodatków paszowych stanowią aminokwasy (ok. 33%), na drugiej pozycji plasują się witaminy i antybiotyki (po ok. 14%), a następnie dodatki mineralne (10%). Dodatki z grupy probiotyków i prebiotyków stanowią zaledwie ok. 3% rynku. Jednakże z roku na rok obserwowane jest coraz większe zainteresowanie, zarówno przez przemysłu paszowego jak i naukowców. Jest to efektem wzmożonego nacisku na ochronę zdrowia konsumentów. W celu ograniczenia rozprzestrzeniania się patogenów chorobotwórczych, takich jak: Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli czy Enteroccocus przez długie lata wykorzystywano antybiotykowe stymulatory wzrostu (ASW). Antybiotyki, stosowane przez szereg lat jako stymulatory wzrostu, przyczyniły się w stopniu znaczącym do poprawy efektów ekonomicznych w produkcji świń. Jednocześnie niewłaściwe stosowanie oraz nadużywanie antybiotyków w medycynie weterynaryjnej przyczyniło się do pojawienia oraz rozprzestrzenienia na bardzo szeroką skalę antybiotykoopornych drobnoustrojów dysponujących coraz sprawniejszymi mechanizmami oporności.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.