Strefa Indyk

Indyk Polski 54 (1/2016)

Zakłócenia w międzynarodowym handlu drobiem

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS


Chociaż w ciągu następnej dekadzie przewiduje się spowolnienie światowego handlu mięsem, nadal jednak będzie wzrastała jego produkcja. Wg FAO, światowy eksport mięsa w 2024 r. będzie większy o 25% w porównaniu z okresem 2012-2014, zwiększając się tylko o 2,2% w porównaniu do 3,8% średniego rocznego tempa wzrostu w poprzedniej dekadzie i to głównie na skutek wzrostu produkcji drobiowego mięsa w krajach, które dotychczas były największymi jego importerami.

Wpływ błędów żywieniowych na zaburzenia zdrowotne ptaków

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Warunkiem wysokiej produkcyjności zwierząt jest dobry stan zdrowia. Jest on wynikiem działania wielu czynników genetycznych i środowiskowych. W produkcji drobiarskiej często występują problemy zdrowotne, które można podzielić na  trzy główne grupy: związane z układem oddechowym, układem lokomocyjnym oraz schorzenia jelitowe.

Nasiona bobiku i grochu w żywieniu indyków rzeźnych – możliwości wykorzystania

Tadeusz Barowicz; Kraków


Z roku na rok rośnie zainteresowanie roślinami motylkowatymi grubonasiennymi, inaczej zwanymi strączkowymi, w żywieniu zwierząt gospodarskich, w tym indyków. Spośród roślin strączkowych uprawianych w Polsce na paszę dla drobiu, najbardziej odpowiednie są groch siewny i bobik oraz w mniejszym stopniu peluszka, a także słodkie odmiany łubinu.

Mieszanki z użyciem drożdży

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Choroby zakaźne pomimo stosowaia programów prewencyjnych nadal stanowią poważny problem w hodowli drobiu. Dostęp nowoczesnych leków oraz szybka diagnoza pozwala na sukcesywną walkę z chorobą. Bezsprzecznie jednak korzystniejszym z punktu widzenia hodowcy oraz samych zwierząt są działania zapobiegające wystąpieniu jednostek chorobowych.

Produkcja indyków w Polsce w 2015 r.

Marian Biegański; Indyk Lubuski


Rok 2015 okazał się drugim z rzędu notującym rekordowo wysoki przyrost produkcji indyków w Polsce. Wstawienia piskląt indyczych osiągnęły 41 301 tys. szt. tj. o 17,7% więcej niż w roku poprzednim. Skup indyków żywych wyniósł 450 tys. ton i był wyższy o 18,4% niż w 2014 r. Dla branży indyczej był to dobry rok.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.