Sposoby oceny dobrostanu na fermach drobiu

Joanna Paulina Żebrowska, Dorota Witkowska; Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Uzyskanie wysokiej wydajności w produkcji drobiu wymaga możliwie maksymalnej obsady ptaków na jednostce powierzchni kurnika. Ponadto, nieodpowiednie warunki środowiskowe należą do ważnych czynników stresogennych w chowie drobiu. Intensywna produkcja często uniemożliwia zapewnienie ptakom podstawowych potrzeb behawioralnych i fizjologicznych, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu ich dobrostanu. Wobec powyższych argumentów oraz faktu, że Polska jest liderem na europejskim rynku mięsa drobiowego, z dynamiczną tendencją wzrostową produkcji, konieczność zapewnienia ptakom dobrostanu oraz optymalnych warunków utrzymania jest niezbędna. Odpowiedni mikroklimat, praktyki hodowlane i zarządzanie stadem, czy właściwa obsada powierzchni bytowania ptaków to tylko niektóre z ważnych aspektów kształtujących poziom dobrostanu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.