Strefa Indyk

Indyk Polski 56 (3/2016)

Uciążliwe chrząszcze ściółkowe i metody ich zwalczania

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Pleśniakowiec lśniący od ponad 30 lat jest obecny w polskich fermach drobiu. Nie jest to niestety obecność w żadnej mierze chlubna, a występowanie tych owadów w obiektach, gdzie utrzymywany jest drób może przynieść wiele zupełnie nieoczekiwanych problemów, głównie zdrowotnych.

Sposoby oceny dobrostanu na fermach drobiu

Joanna Paulina Żebrowska, Dorota Witkowska; Katedra Higieny Zwierząt i Środowiska, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Uzyskanie wysokiej wydajności w produkcji drobiu wymaga możliwie maksymalnej obsady ptaków na jednostce powierzchni kurnika. Ponadto, nieodpowiednie warunki środowiskowe należą do ważnych czynników stresogennych w chowie drobiu. Intensywna produkcja często uniemożliwia zapewnienie ptakom podstawowych potrzeb behawioralnych i fizjologicznych, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu ich dobrostanu. Wobec powyższych argumentów oraz faktu, że Polska jest liderem na europejskim rynku mięsa drobiowego, z dynamiczną tendencją wzrostową produkcji, konieczność zapewnienia ptakom dobrostanu oraz optymalnych warunków utrzymania jest niezbędna. Odpowiedni mikroklimat, praktyki hodowlane i zarządzanie stadem, czy właściwa obsada powierzchni bytowania ptaków to tylko niektóre z ważnych aspektów kształtujących poziom dobrostanu.

Ślad antybiotykowy na fermie – przyczyny i konsekwencje

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Antybiotyki były i są najczęściej stosowanymi lekami w drobiarstwie, ale również w innych gałęziach hodowli. Są one bez wątpienia niezwykle „przydatne” i trudne do zastąpienia w przypadku ferm wielkotowarowych. Wszyscy jednak coraz bardziej doświadczamy, że antybiotyki nie są w pełni bezpieczne. Pomijając inne kwestie, chodzi zwłaszcza o problem narastania oporności bakterii, który to w głównej mierze jest wynikiem nieuzasadnionego, nadmiernego i nieumiejętnego stosowania antybiotyków.

Wyzwania przemysłu indyczego Wywiad z Davidem Libertinim

Wywiad z Davidem Libertinim, Dyrektorem Generalnym Hybrid Turkeys, członkiem zarządu Hendrix Genetic, globalnej firmy zajmującej się hodowlą i rozrodem indyków, kur niosek, trzody chlewnej, ryb i  drobiu tradycyjnego.

Znaczenie elektrolitów w diecie drobiu

Bartosz Korytkowski


Prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w organizmie ptaka wymaga aktywności elektrolitów, których rola jest niezbędna. Tak jak w przypadku wielu składników tak i w przypadku elektrolitów ich prawidłowa zawartość decyduje o sukcesie hodowcy i zysku ekonomicznym.

Skażenie surowców paszowych mikotoksynami

Marcin Różewicz; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Do związków o nazwie mikotoksyny (gr. „mycos” – grzyb, łac. „toxicum” – trucizna) zalicza się wtórne produkty przemiany materii grzybów pleśniowych. Zanieczyszczenie mikotoksynami wynika z porażenia chorobami grzybowymi w trakcie ich wzrostu lub w czasie magazynowania, surowców paszowych takich jak: ziarna zbóż, nasion oleistych oraz produktów z nich przetworzonych, co jest jednym z istotnych problemów rolnictwa.

Monitoring substancji niebezpiecznych w paszach i żywności

Katarzyna Łagowska; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Podstawowym celem prawa żywnościowego jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawia ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, jak również wprowadza odpowiednie procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z tym rozporządzeniem w celu zapewnienia odpowiednio wysokiego bezpieczeństwa żywności, niezbędne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności, od produkcji pasz po wytwarzanie i sprzedaż żywności. Z tego powodu nieodzowny jest stały monitoring substancji niepożądanych, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia zarówno konsumentów, jak i zwierząt.

Strawność krajowych źródeł białka roślinnego

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


W Polsce jak i w Europie w ostatnich latach zaobserwowano istotny wzrost zainteresowania uprawą rodzimych pasz wysokobiałkowych, w tym przede wszystkim roślin bobowatych. Wynika to z wprowadzonych dopłat do uprawy tych roślin, znacznego podniesienia cen PŚS oraz możliwości wprowadzenia
zakazu na import roślin genetycznie modyfikowanych (styczeń 2017), co mogłoby się przyczynić do załamania na rynku białkowym.

Gerczak Farm Open Day

W spotkaniu wzięło udział 180 hodowców z Polski, Litwy, Ukrainy oraz Niemiec, a także przedstawiciele firm paszowych, ubojni, lekarze weterynarii. Goście odwiedzili, m.in. nowoczesne fermy rodzicielskie GERCZAK Nord-Pol Hatchery.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.