Strefa Indyk

Indyk Polski 57 (4/2016)

Mikrobiom przewodu pokarmowego

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz


Utrzymanie prawidłowej równowagi pomiędzy organizmami korzystnymi a chorobotwórczymi w mikrobiomie przewodu pokarmowego drobiu jest kluczem do prawidłowego wzrostu i rozwoju ptaków.

Ogrzewanie podłogowe na fermach

Sylwia Łojewska, Dorota Witkowska; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Koło Naukowe Pasjonatów Higieny i Dobrostanu Zwierząt


Świadomy hodowca drobiu, aby osiągać coraz korzystniejsze wyniki produkcyjne i ekonomiczne, szuka nowoczesnych rozwiązań technologicznych, które przyniosą mu w dalszej perspektywie wymierny zysk. Dotyczy to również zaprojektowania jak najlepszego systemu ogrzewania budynków inwentarskich na fermie. Wyboru metody ogrzewania powinno dokonać się na etapie projektowania nowego budynku lub renowacji starego. Dotychczas znane i stosowane sposoby ogrzewania indyczników to ogrzewanie przy użyciu kwok, ogrzewanie grzejnikowe i ogrzewanie nagrzewnicami (Rybka, 2015).

Olejki eteryczne w leczeniu i profilaktyce drobiu

Justyna Sokół; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Ziołolecznictwo znane jest już od starożytności. Rośliny i zioła są nadal wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zwierząt. Stosuje się je jako środki lecznicze i przyprawy w żywności. Początkowo zioła były dobierane do choroby w oparciu o obserwacje ich działania. Aktualnie jesteśmy wstanie zidentyfikować poszczególne substancje biologiczne czynne, które odpowiadają za działanie i efekty lecznicze.

Kluczowe znaczenie dezynfekcji w produkcji drobiarskiej

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Dezynfekcja jest procesem złożonym, której skuteczność zależy od szeregu czynników. Efektywność dezynfekcji jest wprost proporcjonalna od czas jej stosowania i stężenia zastosowanego preparatu. Zabiegi mające na celu poprawę warunków zoohigienicznych fermy wpływają istotnie na zdrowie zwierząt oraz bezpieczeństwo pozyskiwanych produktów.

Centralne Targi Rolnicze – impreza dla rolników i przedsiębiorców

W dniach 25-27.11.2016r w PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie odbyły się Centralne Targi Rolnicze.  Ideą targów było promowanie polskiej gospodarki, poprzez pokazanie siły krajowego rolnictwa, w szczególności także małych i średnich firm, tak aby i one miały szansę na międzynarodową promocję. W tych dniach Nadarzyn odwiedzili kupcy z kilkunastu krajów świata, między innymi z Ukrainy, Azerbejdżanu, Wietnamu, Chin, Brazylii, Nigerii, Tanzanii, Filipin, Kenii, Mongolii. Targi miały ułatwić kontakty biznesowe. W założeniach CTR połączono trzy idee:  święto polskiego rolnictwa,   podsumowanie roku rolniczego i integrację pionowa rolnictwa. Stworzono także trójkąt współpracy pomiędzy polskimi producentami, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, administracją i kontrahentami z zagranicy.

Wywiad z Wiliamem Alexandrem, przedstawicielem serwisu technicznego Hybrid Turkeys, Produkcja indyków bez antybiotyków jest możliwa!

Wywiad z Wiliamem Alexandrem, przedstawicielem serwisu technicznego Hybrid Turkeys

Wiliam Alexander posiada ponad 30-letnie doświadczenie w branży drobiarskiej. Pracuje z klientami produkującymi indyki komercyjne i reprodukcyjne na całym świecie. Zajmuje się alternatywnymi metodami produkcji, zarządzaniem środowiskiem, odchowem, sanityzacją wody oraz bioasekuracją.

Światowa i krajowa produkcja drobiarska

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


W dniach 5-9 września br. na Światowym Kongresie Drobiarskim w Pekinie (Chiny), Anne Mottet i Giuseppe Tempio (FAO) wygłosili otwierający obrady referat pt. „Światowa produkcja drobiu: stan obecny oraz wyzwania na przyszłość”, a w Licheniu Starym, na XXVIII Międzynarodowym Sympozjum Drobiarskim PO WPSA (14-16.09. br.), Stanisław Wężyk i Ryszard Gilewski, w prelekcji zamykającej obrady, przedstawili swoje poglądy nt. „Wyzwania producentów jaj i mięsa drobiowego”.

Ile tak naprawdę produkujemy mięsa indyczego?

Marian Biegański, „Indyk Lubuski”


W ostatnich latach pojawiły się rozbieżne dane o produkcji mięsa indyczego w Polsce. Pochodzą one z różnych źródeł.

Informacje te nie odzwierciedlają dynamicznego wzrostu produkcji indyków w naszym kraju. Faktycznie w latach 2014-2016 produkcja mięsa indyczego wzrosła od 280 do 390 tys. ton, a więc o blisko 40%.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.