Strefa Indyk

Indyk Polski 58 (1/2017)

Kokcydioza u indyków jak ją zdiagnozować?

Janusz Brząkowski, st. specjalista ds. drobiu De Heus


Mimo znajomości kokcydiozy, nadal stanowi ona duże zagrożenie dla produkcji drobiarskiej. Ten pasożyt coraz częściej pojawia się u indyków, nie dając charakterystycznych objawów i przyczyniając się do zaburzeń przewodu pokarmowego tych ptaków. Choroba powoduje wiele szkód. Mogą one bezpośrednio wpłynąć na pogorszenie przyrostów, spadek spożycia paszy i wydajności, biegunki i w konsekwencji na niską jakość ściółki lub pośrednio na rozwój innych chorób. Kokcydioza może wywoływać zapalenie nekrotyczne jelit, dysbakteriozę lub zapalenie skóry podeszwy łap.

Substancje antyodżywcze w paszach problem dla zwierząt monogastrycznych

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Pasze treściwe są podstawą w komponowaniu diet dla drobiu i trzody chlewnej. Do tej grupy pasz należą m.in. śruty zbożowe oraz komponenty wysokobiałkowe pochodzenia roślinnego. Znajdują się w nich cenne składniki odżywcze, niezbędne przy bilansowaniu diet dla zwierząt, jednakże zawierają również związki działające szkodliwie zaliczane do grupy substancji antyodżywczych. Zwiazki te są nawet niekiedy toksycznie dla zwierząt. Są to w większości metabolity wtórne, których obecność w roślinach jest ważna, głównie ze względu na ochronę przed chorobami i szkodnikami.

Tłuszcz w żywieniu drobiu

Zenon Zduńczyk,Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk
Jan Jankowski, Katedra Drobiarstwa UW-M Olsztyn
Andrzej Koncicki, Katedra Chorób Ptaków UW-M Olsztyn



komentarz do artykułu „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu”

W 4 numerze czasopisma Indyk Polski z ubiegłego roku ukazał się artykuł lek. wet. Wojciecha Grudnia pt. „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu”. Autor odniósł się trudnego zagadnienia, sporadycznie podejmowanego we współczesnych badaniach na zwierzętach.

Jak szerzy się wirus ptasiej grypy?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło, Lublin


Wraz z końcem ubiegłego roku w Polsce pojawiło się poważne zagrożenie dla zdrowia drobiu – wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N8. Szybkie rozprzestrzenianie się tego typu grypy ptaków sprawia, że możemy mówić o zjawisku epizootii w polskich stadach drobiu. Do tej pory w Polsce wystąpiło już ponad 60 ognisk tej choroby. Najwięcej zdarzeń odnotowano w woj. lubuskim oraz wielkopolskim, a także małopolskim i dolnośląskim. Jednocześnie, służby weterynaryjne wprowadziły szereg obostrzeń dla hodowców drobiu, które mają na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się tej niebezpiecznej i kosztownej choroby. Aby w pełni móc kontrolować sytuację związaną z szerzeniem się wirusa grypy, należy dokładnie poznać drogi transmisji tego zakażenia. Dla konsumentów zaś ważna jest wiedza odnośnie tego, czy wirus H5N8 może przenosić się na ludzi, jak również, czy w pełni bezpieczne jest obecnie spożywanie produktów pozyskiwanych od drobiu?

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.