Sucha dezynfekcja metodą na poprawę jakości podłoża w kurniku i wzrost opłacalności produkcji

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Jakość podłoża, na którym utrzymywany jest drób ma bezpośrednie przełożenie na jego zdrowie, produkcyjność oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów drobiowych. Optymalna jakość podłoża jest rezultatem współdziałania czynników biologicznych (tj. obecność bakterii produkujących amoniak), ale także chemicznych (np. pH podłoża, zawartość wody) i fizycznych (np. kruchość podłoża). Obecność dużej liczby ptaków, nieszczelne poidła, niesprawne systemy wentylacyjne, czy też ściółka złej jakości, to elementy stanowiące o pogorszeniu parametrów podłoża w kurniku. Wynikiem ich działania jest wzrost wilgoci, nadmierna emisja szkodliwych gazów oraz namnażanie się patogennych drobnoustrojów. Rozwiązaniem problemów ze słabą jakością podłoża w kurniku może być zastosowanie suchej dezynfekcji, zabiegu, który – co warte podkreślenia – można wykonywać w obecności zwierząt.

Zaloguj się, aby zobaczyć.