Strefa Indyk

Indyk Polski 59 (2/2017)

Korzyści ze stosowania owadów w żywieniu drobiu

Maciej Kucharski; Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w Warszawie, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie



Istotnym czynnikiem wpływającym na produkcyjność zwierząt jest właściwe żywienie. Prawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa zapewnia podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych dla zwierzęcia. W skład dawki żywieniowej poza tłuszczami, witaminami, składnikami mineralnymi wchodzi białko. Różne gatunki zwierząt, w zależności od stopnia rozwoju i produkcyjności wymagają różnego udziału białka w codziennej dawce pokarmowej.

Słoma a ściółka słomiana higiena, mniejsza pracochłonność, wyższa zdrowotność ptaków

Katarzyna Markowska


O znaczeniu jakości ściółki w produkcji drobiarskiej napisano już wiele artykułów. Jest to jednak problem nadal aktualny, zwłaszcza w sytuacji kiedy mamy do czynienia w Polsce ze zjawiskiem rozprzestrzeniania się ptasiej grypy. Zwróćmy więc uwagę na poniższy artykuł.

Nowoczesna wytwórnia pasz De Heus w Iłowie

W Iłowie-Osadzie mieści się jedna z ośmiu wytwórni De Heus w Polsce. Fabryka zapewnia najwyższe bezpieczeństwo produkcji pasz. Wyposażona jest w osobną linię produkcyjną dla paszy dla indyków oraz odrębne silosy. Zapewnia to produkcję bez możliwości zanieczyszczeń krzyżowych. 24 maja odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanej wytwórni oraz nowej ekspedycji.

Jakość wody i wentylacji, ważne czynniki w produkcji kurcząt rzeźnych

Katarzyna Jankowska, PAN Olsztyn


Jednym z ważnych elementów zasługujących na uwagę w produkcji drobiarskiej jest higiena wody. Odgrywa ona bowiem znaczącą rolę w uzyskaniu dobrego efektu ekonomicznego hodowli poprzez duży udział w cyklu produkcyjnym.

100 lat badań naukowych nad żywieniem drobiu

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS



Dla upamiętnienia ponad 100-letniej rocznicy powstania WPSA, panowie Elinger, Fisher, Jeroch, Sauveur, Tiller i Whitehead, członkowie Roboczej Grupy 2 (Żywienie) Europejskiej Federacji WPSA, opracowali przegląd rozwoju nauk o żywieniu drobiu. W ciągu wieku, metody żywienia drobiu rozwinęły się od stosowanych w przyzagrodowym chowie, do wielkotowarowej intensywnej produkcji, przyczyniając się do rozwoju badań XX w., osiągając w Europie szczyt w latach 70-tych.

Jełczenie tłuszczu w paszach: w żywieniu drobiu problem ważny, jednakże nie dramatyczny

Zenon Zduńczyk; Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, 

Jan Jankowski; Katedra Drobiarstwa UW-M Olsztyn 

Andrzej Koncicki; Katedra Chorób Patków UW-M Olsztyn



Jak to sygnalizowaliśmy we wcześniejszym tekście „Tłuszcz w żywieniu drobiu: komentarz do artykułu „Niekorzystny wpływ zjełczałych tłuszczów dla drobiu” (Hodowca Drobiu 2/2017) na przełomie XX i XXI wieku zrealizowaliśmy projekt badawczy „Wpływ stopnia utlenienia tłuszczu mieszanek paszowych na wskaźniki metabolizmu, zdrowotność i wzrost szczurów oraz indyków”. Bezpośrednim powodem zainteresowania tym zagadnieniem były częste spory producentów i odbiorców pasz dla drobiu, rozstrzygane przez sądy powszechne w żmudnym postępowaniu, z wykorzystaniem kontrowersyjnych, często wykluczających się ekspertyz, prezentowanych przez biegłych z zakresu chorób ptaków oraz paszoznawstwa i żywienia zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.