Strefa Indyk

Indyk Polski 62 (1/2018)

Skuteczna dezynfekcja

Bartosz Korytkowski


Celem każdej dezynfekcji jest zniszczenie form wegetatywnych drobnoustrojów obecnych w danym środowisku. Na fermach indyków (i innych gatunków drobiu), jak też w zakładach wylęgowych drobiu najczęściej przeprowadzana jest dezynfekcja chemiczna. Przy jej stosowaniu konieczna jest konsultacja hodowcy drobiu z lekarzem weterynarii. Bardzo ważna jest ona zwłaszcza wtedy, kiedy w stadzie miała miejsce jednostka chorobowa zwalczana z urzędu, czy też inna zakaźna choroba.

Sposoby na poprawę pracy wątroby u drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


Wątroba to duży gruczoł, o kluczowym znaczeniu. Stanowi on integralną część układu pokarmowego. Zaangażowany jest w wiele bardzo ważnych, z punktu widzenia zdrowotności całego organizmu, procesów. Jego wyjątkowość wynika także z niebywałych zdolności regeneracji. Ze względu na szereg funkcji, jakie pełni jest szczególnie narażony na rozmaite uszkodzenia. Ponadto wątroba jest narządem, którego prawidłowe działanie ma wpływ na wyniki produkcyjne drobiu, u którego narząd ten musi poradzić sobie z paszą wysokoenergetyczną, kokcydiostatykami, chemioterapeutykami.

Alfa-monoglicerydy - niezawodna alternatywa dla ograniczenia stosowania antybiotyków

Robert Burek, DPI Global Partners, Polska
Pedro Medel, Innovabiotics, S. L., Madryt, Hiszpania


Mniej antybiotyków w produkcji zwierzęcej

Ze względu na wzrastający wzrost oporności drobnoustrojów na antybiotyki istnieje globalna konieczność znacznego ograniczenia ich stosowania w produkcji zwierzęcej. Na przykład w Holandii, w latach 2007-2016 ograniczono wykorzystanie antybiotyków o 69%. Jest to trend, który obserwowany jest w większości krajów europejskich. Ten fakt otwiera nowy, nieznany scenariusz przed producentami drobiu, w którym nie będziemy mieli tych samych narzędzi w walce z patogenami. Dlatego musimy nauczyć się produkować przy znacznie mniejszym wykorzystaniu antybiotyków. Obejmuje to poprawę genetyki, zarządzania, bezpieczeństwa biologicznego, żywienia i urządzeń. Ponadto dobrostan zwierząt jest wymogiem prawnym i obowiązkiem etycznym, z koniecznością zapewnienia odpowiedniego zdrowia zwierząt.

Produkcja indyków w Polsce w 2017 roku

Marian Biegański, „Indyk Lubuski”


Rok 2017 okazał się trudnym dla branży indyczej i charakteryzował się dużą dynamiką zdarzeń. Skup indyków żywych wyniósł 510 tys. ton, czyli był na poziomie roku ubiegłego. Sprzedaż piskląt indyczych osiągnęła 46 224 tys. sztuk, więc o prawie 7,7% więcej niż w 2016 r. Wskazuje to na przyrost produkcji indyków w 2018 r.

Cel: eliminacja antybiotyków z produkcji drobiarskiej

W opolskiej podstrefie Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK” przy ul. Północnej, powstało nowoczesne Centrum Naukowo-Badawcze Ladrob, którego założycielem jest lek. wet. Łukasz Latała.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.