Wodobrzusze w stadach drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Głównym celem produkcji drobiu rzeźnego jest uzyskanie ciężkich ptaków, dających mięso wysokiej jakości przy minimalnym zużyciu paszy i w możliwie najkrótszym czasie. Można to osiągnąć wykorzystując selekcję genetyczną, odpowiednio zbilansowaną paszę, działania profilaktyczne i poprzez zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowych. Efektem, skoncentrowanej na intensyfikacji, produkcji jest poprawa tempa wzrostu drobiu brojlerów jaka nastąpiła w ostatnim półwieczu. Niemniej jednak, jak wszystko również próba polepszenia rentowności produkcji ma swojej ciemne strony. Okazało się, że intensywna selekcja doprowadziła do zwiększenia częstotliwości występowania problemów zdrowotnych, które dotyczą zarówno układu kostnego, jak i metabolizmu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.