Strefa Indyk

Znaczenie kwasów humusowych w produkcji drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

W żywieniu drobiu stosuje się coraz więcej różnego rodzaju materiałów oraz dodatków paszowych, zwłaszcza po wprowadzeniu w krajach Unii Europejskiej zakazu stosowania antybiotyków paszowych oraz po wycofaniu z receptur mączki mięsno-kostnej. Konsekwencją był wzrost zainteresowania roślinami specjalnymi takimi jak zioła, tłuszczami roślinnymi i rybnymi, produktami ubocznymi przemysłu rolno-spożywczego, do których zaliczany jest glicerol i drożdże. Okazało się również,
że coraz więcej osób z branży zwraca uwagę na surowce kopalne np. torf, glinokrzemiany. Ich zadaniem było utrzymanie drobiu nieśnego i rzeźnego w optymalnej kondycji zdrowotnej. Drugim celem stosowania wymienionych komponentów było wzbogacanie produktów odzwierzęcych w bioaktywne składniki. Zaczęto coraz częściej stosować w diecie drobiu kwasy humusowe.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy