Strefa Indyk

Utrzymanie higieny przed wstawieniem ptaków

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Określa się, że produkcyjność zwierząt w 70-80% zależy od otaczającego je środowiska oraz żywienia, a jedynie 20-30% zależy od cech dziedzicznych. Zwiększone środki ostrożności związane z ochroną fermy, a tym samym „zdrową produkcją” wpływają na zmniejszenie zagrożenia zdrowia publicznego. Bezpieczeństwo oraz higiena spożywanego mięsa stanowi wysoką poprzeczkę na rynku konsumenckim. Z uwagi na coraz większe wymagania producenci drobiu starają się zapewnić ptakom takie warunki na fermach, aby skutecznie zapobiegać pojawianiu się chorób, a szczególnie Salmonellozy, która jest niebezpieczna zarówno dla ptaków, jak i dla ludzi, a drób rzeźny i jaja uważane są obecnie za główny rezerwuar tych bakterii.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy