Strefa Indyk

Indyk Polski 65 (4/2018)

Surowce wysokoenergetyczne w żywieniu drobiu

Maciej Kucharski;  Słuchacz podyplomowych studiów z Zakresu Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, SGGW

 

Lipidy stanowią główne źródło energetyczne dla zwierząt, poza tym charakteryzują się największą wartością kaloryczną spośród pozostałych składników paszy spożywanej przez zwierzęta. By zwiększyć produkcyjność i wydajność zwierząt, stosuje się w dawce pokarmowej dodatek tłuszczów. Okazało się bowiem, że ptaki, które były żywione paszą zawierającą w swym składzie m.in. olej (rzepakowy itp.), charakteryzowały się wyższą wydajnością niż ptaki karmione bez dodatku tego składnika.

Nowa fabryka Tasomix

Piotr Lisiecki

 

Rosną możliwości produkcyjne wytwórni pasz w Polsce. Dobra wiadomość dla hodowców i producentów zbóż – wyzwanie konkurencyjne dla paszowców.

Metionina w żywieniu indyków

Bartosz Korytkowski

 

Dostarczenie ptakom niezbędnych składników pokarmowych zgodnie z ich zapotrzebowaniem jest warunkiem niezbędnym do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Zarówno niedobory jak i nadmiar tych składników wpływają niekorzystnie na wyniki produkcyjne i jakość produktów finalnych. Dotyczy to w dużej mierze białka a więc wszystkich aminokwasów egzogennych, w tym także metioniny.

Znaczenie kwasów humusowych w produkcji drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

W żywieniu drobiu stosuje się coraz więcej różnego rodzaju materiałów oraz dodatków paszowych, zwłaszcza po wprowadzeniu w krajach Unii Europejskiej zakazu stosowania antybiotyków paszowych oraz po wycofaniu z receptur mączki mięsno-kostnej. Konsekwencją był wzrost zainteresowania roślinami specjalnymi takimi jak zioła, tłuszczami roślinnymi i rybnymi, produktami ubocznymi przemysłu rolno-spożywczego, do których zaliczany jest glicerol i drożdże. Okazało się również,
że coraz więcej osób z branży zwraca uwagę na surowce kopalne np. torf, glinokrzemiany. Ich zadaniem było utrzymanie drobiu nieśnego i rzeźnego w optymalnej kondycji zdrowotnej. Drugim celem stosowania wymienionych komponentów było wzbogacanie produktów odzwierzęcych w bioaktywne składniki. Zaczęto coraz częściej stosować w diecie drobiu kwasy humusowe.

Co decyduje o żerności drobiu?

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Na ilość zjadanej przez drób paszy, wpływa wiele czynników, decydujących także o spożyciu składników odżywczych i rozmiarach intensywnej produkcji drobiarskiej. Producenta winny interesować metody chowu drobiu, warunki środowiskowe oraz jakość paszy i wody.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.