Strefa Indyk

Pokrzywa zwyczajna i Krwawnik pospolity w żywieniu indyków rzeźnych

Krzysztof Damaziak, Brygida Kruzińska; Zakład Hodowli Drobiu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

 

Rosnąca świadomość społeczeństwa i zrozumienie problemu wynikającego ze stosowania antybiotyków w paszach przyczyniło się do zmian w produkcji. Zagrożeniem okazały się pozostałości zastosowanych substancji w mleku czy mięsie, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka (Anadón 2006). Od momentu wprowadzenia zakazu w 2006 r. przez kraje Unii Europejskiej stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu w paszach, rozpoczęto poszukiwania alternatyw. Zakaz ten ograniczył również w znacznym stopniu import mięsa do krajów europejskich z miejsc, gdzie w trakcie chowu nadal używa się antybiotyków rutynowo jak np. z Australii czy USA.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy