Strefa Indyk

Indyk Polski 68 (3/2019)

Wady mięsa indyczego

Anna Wilkanowska

 

Od dawna jakość mięsa drobiowego, w tym indyczego, jest przedmiotem zainteresowania zarówno naukowców, jak i technologów pracujących w zakładach przetwórczych. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem mięso drobiu grzebiącego jest najchętniej spożywanym rodzajem mięsa. W 2017 roku zjedzono go więcej niż mięsa wieprzowego. Zwiększa swój udział w rynku dzięki swym parametrom jakościowym oraz ekonomicznym. Obecnie roczne spożycie drobiu w Polsce wynosi ok. 30 kg na osobę. Po kurczaku drugim najpopularniejszym rodzajem mięsa drobiowego jest mięso indycze. Jego produkcja rośnie z roku na rok (między 2014 a 2016 r. produkcja mięsa indyczego w Polsce wzrosła o ponad 43%).

Stres oksydacyjny i metody jego łagodzenia

Jakub Ceregrzyn1, Monika Wiśniewska1, Justyna Batkowska2

1) Sekcja Hodowli Drobiu SKN Biologów i Hodowców Zwierząt*

2) Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Stres oksydacyjny

W żywym organizmie tlen ma dwojaką naturę, z jednej strony wykorzystywany jest do procesów metabolicznych jako utleniacz, z drugiej może reagować z otaczającymi tkankami i oddziaływać w sposób destrukcyjny na struktury komórkowe. Każda komórka oddychająca tlenowo wytwarza pewne ilości reaktywnych form tlenu (ROS, reactiveoxygenspecies). RFT można podzielić na wolne rodniki tlenowe (FR, freeradicals) oraz struktury nierodnikowe. W warunkach homeostazy organizmu istnieje ścisła równowaga pomiędzy dwoma procesami jakimi jest uwalnianie wolnych rodników tlenowych i aktywność systemów antyoksydacyjnych. Taki stan nazywa się równowagą oksydacyjno-antyoksydacyjną. Wolne rodniki powstają w wyniku nieodwracalnych procesów określanych jako wolnorodnikowe. Problem występuje w momencie, kiedy ilość produkowanych rodników tlenowych przewyższa możliwości ich utylizacji i wykorzystania przez komórki.

Produkcja indyków w I półroczu 2019 r.

Marcin Biegański; Indyk Lubuski

 

Produkcja indyków w I półroczu br. przebiegała w stabilnym otoczeniu gospodarczym. Sprzedaż piskląt indyczych przekroczyła 25 mln sztuk. Ubój indyków w tym okresie wyniósł 285 tys. ton. Przewiduje się, że w całym 2019 r. ogólna masa ubijanych ptaków wyniesie około 585 tys. ton.

Seminarium Kartzfehn

Joanna Stopa; Zootechnik – Ferma Drobiu Ruchocice, Paweł Waligórski

 

W dniach 11-13 czerwca 2019 w urokliwej Dolnej Saksonii odbyło się Seminarium Podstaw Hodowli Indyków, gdzie na zaproszenie firmy Kartzfehn blisko czterdzieści osób z Polski mogło zapoznać się z elementarnym know-how związanym z hodowlą indyków na najwyższym poziomie.

Genetyczne rozwiązania dla potrzeb lokalnych: Hybrid Turkeys tworzy nowy kompleks hodowli zarodowej w Europie

Czy wiesz, że ten sam materiał genetyczny utrzymywany w dwóch różnych środowiskach może zapewniać różne wyniki produkcyjne? Jest to tzw. efekt interakcji genotyp-środowisko (GxE). Program hodowlany opracowany w Hybrid Turkeys kompensuje efekt GxE na wiele sposobów i sprawia, że indyki dobrze sobie radzą w różnych środowiskach komercyjnych. Jednakże chcemy podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej tworząc kompleks hodowli zarodowej (linii czystych) w Europie.

Sole kwasu masłowego

Martyna Wilk

 

W Polsce dominuje intensywny system produkcji zwierzęcej, ukierunkowany na maksymalizację wyników produkcyjnych (tempo wzrostu młodych osobników, wskaźnik wykorzystania paszy, mięsność, nieśność).

Po co indykom włókno?

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Włókno jest ważnym składnikiem mieszanek paszowych podawanych zwierzętom podczas cyklu produkcyjnego. Jednak zapotrzebowanie na nie zmienia się wraz z wiekiem, masą ciała, gatunkiem zwierzęcia, grupą technologiczną. Zależy w dużym stopniu od zmienności osobniczej. W żywieniu młodych, intensywnie rosnących zwierząt nadmiar włókna jest szczególnie niepożądany, gdyż hamuje pobór paszy, pogarsza strawność składników pokarmowych, obniża wartość energetyczną mieszanki. Zarówno niedobór, jak i nadmiar włókna niesie ze sobą negatywne konsekwencje.

Rynek pasz dla drobiu

Tomasz Rokicki; Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

 

W artykule przedstawiono sytuację i zmiany na rynku pasz dla drobiu. Kolejno ukazano znaczenie przemysłowych pasz dla drobiu w sprzedaży ogółem na świecie, w UE-28 i w Polsce. Określono również znaczenie produkcji pasz dla innych gatunków zwierząt w relacji do drobiu. Ukazano stronę podażową rynku, a także ustalono koncentrację produkcji pasz przemysłowych dla drobiu w województwach Polski. Ostatnim aspektem była analiza zmian cen na poszczególne grupy pasz dla drobiu.

Wpływ rodzaju paszy na wydajność indyków

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVIC0NS

 

Duży dymorfizm płciowy między indyczkami, a indykami w masie ciała, zaznacza się różnym tempem wzrostu: od wyklucia do 5-6 tygodnia życia oraz do uboju. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.