Strefa Indyk

Indyk Polski 70 (1/2020)

Grypa ptaków - objawy chorobowe, bioasekuracja, zasady uzyskiwania odszkodowań

Grypa ptaków jest wirusową chorobą drobiu o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym. Wywoływane przez nią straty wynikają nie tylko z faktu, że wirus może wywoływać zachorowania i bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. Kraj, w którym pojawi się choćby jedno ognisko grypy, nie może eksportować drobiu i produktów pochodzenia drobiarskiego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, niestety również, w zależności od umów bilateralnych (świadectwo zdrowia), z obszaru całego państwa, co generuje bardzo wymierne straty finansowe.

Ogniska ptasiej grypy przypominają o znaczeniu bioasekuracji

Grelavi

 

Od końca roku 2019 pojawiają się doniesienia o występowaniu ptasiej grypy w kilku krajach europejskich, w tym na Węgrzech, w Polsce i w Rumunii. Wirus wykryty w tych ogniskach jest wysoce zjadliwą formą wirusa grypy H5. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w okresie od 30 grudnia 2019 r. do 18 stycznia 2020 r. wśród europejskich stad drobiu domowego w sześciu różnych krajach występowały 24 ogniska ptasiej grypy. Liczba ta nieustannie wzrasta.

Selen w diecie indyków

Bartosz Korytkowski

 

Selen (Se) jest pierwiastkiem z grupy niemetali. Został odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego chemika J. J. Berzeliusa. Nazwa jego pochodzi od słowa greckiego Selene oznaczającego księżyc, jako że zawsze występował on obok telluru (łac. tellus – ziemia). 

TOP 10 największych producentów pasz na świecie

1. Grupa CP - 27,65 mln ton rocznej produkcji w 2018 r.

Grupa CP (Charoen Pokphand) jest dużym integratorem firm związanych z produkcją żywności. Międzynarodowa działalność CP w zakresie drobiu, trzody chlewnej i pasz odbywa się z siedzibą w Tajlandii i jest zorganizowana na dwa sposoby: poprzez całkowitą lub częściową własność w 200 spółkach zależnych; lub za pośrednictwem CP Foods (CPF) – głównego międzynarodowego gracza grupy, działającego w 14 krajach i eksportującego na cały świat.

Indyki w programie BIOSTRATEG

Jan Jankowski; Katedra Drobiarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

W 2018 roku zakończył się trzyletni etap badawczy, wdrożeniowy nadal trwa, projektu pt. „GUTFEED – innowacyjne żywienie w zrównoważonej produkcji drobiarskiej” realizowany w ramach programu „BIOSTRATEG” finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Liderem konsorcjum realizującego projekt jest firma „Piast Pasze” Sp. z o.o. z siedzibą w Lewkowcu (63-400 Ostrów Wielkopolski), a w skład konsorcjum wchodzi ponadto 6 placówek naukowych i 4 podmioty gospodarcze. Kierownikiem projektu jest prof. dr hab. Damian Józefiak kierownik Katedry Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Projekt obejmował 14 zadań badawczych, z których jedno dotyczące indyków pt. „Efektywność premiksów NANOMIN, opracowanych technologii FERMENT i eubiotyków w żywieniu indyków” realizowano w Katedrze Drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Szlachetne białka roślinne w żywieniu drobiu

Martyna Wilk

 

Prawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa pokrywa zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie składniki pokarmowe, które zapewnią utrzymanie prawidłowej kondycji przy wysokim poziomie produkcji oraz pozwolą uzyskać wysokiej jakości produkty o pożądanych walorach konsumpcyjnych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.