Charakterystyka wartości rzeźnej i cech fizycznych mięsa indyków ciężkich BIG 6

Ewa Gornowicz1, Artur Kryza2, Marian Pietrzak3, Lidia Lewko1

1 Stacja Zasobów Genetycznych Drobiu Wodnego w Dworzyskach, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka; 

2 Diversey Polska Sp. z o.o., Warszawa; 

3 Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Amerykańscy analitycy szacują, że w 2020 roku produkcja drobiu na świecie wzrośnie o 4%, osiągając rekordową wartość 103,5 milionów ton. Wskazują także, iż globalna sprzedaż mięsa drobiowego będzie wyższa niż wolumen wytworzonej wieprzowiny (szacunek 95,2 mln ton). Jest to prawdopodobne, albowiem w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat produkcji drobiarskiej kierunku mięsnego, nastąpiła znacząca intensyfikacja procesu wytwórczego, zarówno na etapie chowu ptaków, jak i uboju oraz obróbki poubojowej. W największym stopniu dotyczy to gatunków drobiu, których mięso i jego przetwory są najbardziej pożądane przez konsumentów. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.