Strefa Indyk

Indyk Polski 71 (2/2020)

Produkcja i handel zagraniczny mięsem indyków na świecie i w Polsce

Tomasz Rokicki; SGGW w Warszawie

 

W artykule przedstawiono zmiany w produkcji i handlu mięsa indyków na świecie i w Polsce. Kolejno ukazano dynamikę zmian w produkcji mięsa drobiowego i indyczego na świecie, zmiany u największych producentów mięsa indyczego. Określono także główne rynki eksportowe i importowe mięsa indyczego na świecie pod względem kategorii produktów. Skupiono się również na Polsce, ukazano kierunki zmian w produkcji mięsa indyczego, handel zagraniczny. Odniesiono się również do obecnej sytuacji w sektorze.

Wstawienia piskląt indyczych w I kwartale 2020 r.

Marian Biegański; „Indyk Lubuski”

 

Wstawienia piskląt indyczych w Polsce w I kwartale 2020 r. ukształtowały się na dosyć wysokim poziomie. Były one kontynuacją dobrej koniunktury w produkcji indyków z roku 2019.

Ekonomika żywienia stad komercyjnych indyków B.U.T. 6

Sara Dzik

 

Żywienie indyków rzeźnych bez wątpienia jest czynnością kluczową w celu osiągnięcia odpowiedniej końcowej masy ciała i uzyskania satysfakcjonującego zysku ekonomicznego. Pasza jest czynnikiem generującym około 60-70% wszystkich kosztów w produkcji mięsa indyczego. W głównej mierze dotyczy to nakładów na energię i białko (profil aminokwasów).

Równowaga elektrolityczna paszy, a zdrowie i produkcyjność drobiu

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Wzajemne relacje w paszy dla drobiu między elektrolitami są złożone i często źle interpretowane. Niezbędnymi elektrolitami w organizmie są jony soli: sód, potas, wapń i magnez. Są to tzw. mocne elektrolity, czyli całkowicie rozpuszczalne w płynach. Dostarczane są organizmowi ptaka z wodą i innymi płynami oraz z paszą.

Doskonałość produktu: Czy zwracasz uwagę na wszystkie cechy?

Grelavi

 

Oceniając sukces produktu, łatwo jest skoncentrować się na jednej z cech, pomijając wpływ pozostałych. Niemniej jednak przewaga w jednym obszarze niekoniecznie skutkuje większą ogólną wartością dla firmy. Łańcuch wartości białka zwierzęcego jest złożony i istnieje kilka ważnych cech, które należy brać pod uwagę, określając ogólną rentowność.

Owady w żywieniu drobiu i innych gatunków zwierząt

Joanna Kisielewska, Michał Dąbrowski, Tadeusz Bakuła; Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Obecnie liczba ludności na świecie systematycznie się zwiększa, a według prognoz w 2050 roku może osiągnąć 9 miliardów. Stwarza to potrzebę wprowadzenia zrównoważonej produkcji żywności, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty żywnościowe w nadchodzących latach.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.