Strefa Indyk

Indyk Polski 74 (1/2021)

IP74 1.2021 okl

 W numerze:

*Aktualności branżowe: z indycznika - wylęgi, wstawienia, ceny, handel 2019/2020, handel UE, materiały paszowe; Ptasia grypa - występowanie ognisk u drobiu w Polsce

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

 

  1. Monitoring pałeczek. Salmonella w stadach indyków rzeźnych – CRISPR-SeroSeq jako metoda ulepszenia strategii kontroli patogenu
  2. Produkcja indyków w Polsce w 2020 r. Marian Biegański
  3. Czynniki wpływające na produkcję pasz w Unii Europejskiej
  4. Kolejny prebiotyk dla kurcząt i indycząt Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  5. Systemy sanityzacyjne wody Bartosz Korytkowski
  6. Produkcja drobiarska a pandemia COVID-19 Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  7. Ptasia grypa - jak powinno się ustalać odszkodowanie? Przemysław Lech
  8. Ptasia grypa wieloaspektowy problem w produkcji drobiarskiej Marcin Różewicz
  9. Choroby sercowo-naczyniowe u indyków Cz. I. Samorzutne pękanie tętnic u indorów rzeźnych Iwona Stolarska
  10. Różnorodność odmian barwnych indyka Marcin Różewicz
  11. Trwałość mięsa indyczego w różnych warunkach przechowywania Iwona Chwastowska-Siwiecka, Jakub Naczmański
  12. Ochrona hodowli przed salmonellą i przegrzaniem Concordia

 

Producenci pasz dla indyków*
Wyposażenie ferm drobiarskich*
Wykaz wylęgarni i dystrybutorów piskląt indyczych w Polsce*
Wykaz ubojni żywca indyczego w Polsce*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 15 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Katalog Firm Drobiarskich - piąta edycja - 60zł  TUTAJ

Ochrona hodowli przed salmonellą i przegrzaniem

Przegrzanie stada oraz wykrycie serotypów Salmonelli w nowo wstawionym stadzie to jedne z najpoważniejszych zagrożenia w hodowli drobiu. Takie ryzyka obejmuje ubezpieczenie Concordii Polska Grupa Generali.

Trwałość mięsa indyczego w różnych warunkach przechowywania

Iwona Chwastowska-Siwiecka; Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Jakub Naczmański; Katedra Drobiarstwa i Pszczelnictwa, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Na rynku mięsa i produktów drobiowych największy udział w sprzedaży ma nadal mięso chłodzone o niskim stopniu przetworzenia. Oferowane jest ono konsumentom w postaci całych tuszek, elementów lub filetów z mięśni piersiowych i udowych czy mięsa garmażeryjnego (Kondratowicz 2005).

Różnorodność odmian barwnych indyka

Marcin Różewicz; Puławy

 

Indyk jest jednym z dwóch gatunków drobiu domowego (obok kaczki piżmowej), pochodzących z terenów obu Ameryk, których hodowla przyjęła się w Polsce. Indyk ma dziś istotne znaczenie gospodarcze, jako ptak o użytkowości mięsnej. W Unii Europejskiej, Polska jest w czołówce produkcji mięsa indyczego. Prognozy wskazują, że przy obecnej dynamice wzrostu produkcji mięsa indyczego, nasz kraj może być na pierwszym miejscu.

Choroby sercowo-naczyniowe u indyków Cz. I. Samorzutne pękanie tętnic u indorów rzeźnych

Iwona Stolarska; Specjalista Chorób Ptaków, Prywatna praktyka weterynaryjna Medicalvet

 

Intensywny tucz indorów rzeźnych w sposób rażący naraża na szwank wiele układów i systemów w organizmie indyków, w tym m.in. układ sercowo-naczyniowy. W efekcie rozwijają się chroniczne stany chorobowe, których objawy – wysokie i nagłe upadki – są przyczyną strat pod koniec produkcji.

Ptasia grypa wieloaspektowy problem w produkcji drobiarskiej

Marcin Różewicz; Puławy

 

Wirus ptasiej grypy ponownie stał się problemem w naszym kraju za sprawą pojawienia się w ostatnim czasie kolejnych ognisk choroby. Problem ten dotyczy także innych krajów Europy. Wcześniejsze doniesienia o przypadkach na terenie Euroazji wskazywały, że problem ten wraz z wędrówką dzikich ptaków, dotrze także do Europy.

Ptasia grypa - jak powinno się ustalać odszkodowanie?

Przemysław Lech; adwokat, www.prawnikhodowcy.pl

 

Jak co roku o tej porze rozpoczął się sezon na występowanie wysoce zjadliwej grypy ptaków. I jak co roku – przy postępowaniu w sprawie zwalczania choroby zakaźnej zwierząt – występuje wiele problemów związanych z ustaleniem prawidłowej wysokości odszkodowania.

Produkcja drobiarska a pandemia COVID-19

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Większość z nas oczekiwała, że 2020 rok będzie pomyślnym dla produkcji drobiarskiej przy wzroście produkcji jaj i mięsa drobiowego o co najmniej 2%. Tymczasem w wyniku światowej pandemii wirusa COVID-19, rzeczywistość okazała się w skutkach odmienna. Jedynie drobiarski przemysł przetwórczy nie mógł specjalnie narzekać, choć wszystkie inne elementy tej branży poniosły wyraźne straty.

Systemy sanityzacyjne wody

Bartosz Korytkowski

Woda stanowi podstawowy parametr w żywieniu drobiu. Od jej ilości i jakości zależy m.in. wzrost i rozwój ptaków. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ją w odpowiednich ilościach i jak najlepszej jakości.

Kolejny prebiotyk dla kurcząt i indycząt

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Wykazano, że różne produkty wyprodukowane na bazie mannano oligosacharydów (MOS), popularne jako prebiotyki, korzystnie wpływają na zdrowie i produkcyjność drobiu.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.