Znaczenie fitoterapii we współczesnym chowie drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Współczesna farmakoterapia ma swoje początki w ziołolecznictwie. Na początku bowiem odkrywano, że zastosowanie pewnych gatunków roślin przynosi ulgę w określonych dolegliwościach, a dopiero potem izolowano z roślin substancje lecznicze, a także rozpoczęto ich pozyskiwanie na drodze syntezy chemicznej. Ziołolecznictwo pełni również dużą rolę w lecznictwie zwierząt. Nie zapominajmy, że wiele gatunków dziko żyjących zwierząt potrafi samodzielnie wybierać i spożywać te gatunki roślin, które przyniosą im ulgę w dolegliwościach, które odczuwają. W chowie zwierząt, w tym także drobiu, coraz większe znaczenie mają fitogeniczne dodatki paszowe, a więc związki pochodzenia roślinnego wykazujące bardzo różnorodne aktywności biologiczne. Do najważniejszych z nich można zaliczyć: właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wiele fitogenicznych dodatków paszowych może stymulować również aktywność enzymów układu pokarmowego, wzmagać produkcję i wydzielanie śliny oraz kwasów żółciowych, co bezpośrednio poprawia pracę przewodu pokarmowego, wykorzystanie paszy i oczywiście wyniki produkcyjne.Efekt stymulowania wzrostuW okresie ostatniego dwudziestolecia przebadano wiele substancji roślinnych pod względem ich zdolności do stymulowania wzrostu zwierząt, zwłaszcza drobiu i trzody chlewnej. Rezultaty badań Gheisar’a z 2015 roku pokazują, że dodatek mieszanki fitogenicznych dodatków paszowych w ilości 0,075% do paszy dla kurcząt brojlerów skutkował zwiększeniem przyrostów masy ciała kurcząt o 3,9% i polepszeniem stopnia wykorzystania paszy o 3,4% w porównaniu do grupy kontrolnej.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Indyku Polskim 2/2022 (79). Kup to e-wydanie (20,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych