Strefa Indyk

Indyk Polski 50 (1/2015)

 

Gospodarstwa rolne, położone najczęściej na terenach wiejskich, pozbawione są często dostępu do gazu ziemnego. Dlatego też, w przeszłości przedsiębiorcy rolni opierali swą działalność głównie o energię pochodzącą ze spalania oleju opałowego lub węgla kamiennego. Obecnie coraz bardziej zyskuje na popularności gaz płynny, którego dostępność na polskim rynku znacząco wzrosła w ostatniej dekadzie, a ponadto, jako ekologiczne źródło ciepła, wspierane jest przez fundusze z Unii Europejskiej.

Ireneusz Czajkowski

lekarz weterynarii, specjalista rozrodu zwierząt (Nord-Pol Hatchery)

dr Carlo Norci

specjalista z zakresu zootechniki na fermach indyczych (Aviagen Turkeys)

 

 

Dlaczego „zarządzenie ściółką” jest ważne w nowoczesnej produkcji indyków?

Indyki spędzają całe swoje życie w bezpośrednim kontakcie z różnego rodzaju ściółką, w skład której wchodzą również odchody, które współtworzą część jej powierzchni. Jeśli jakość ściółki zaczyna odbiegać od optimum, istnieje wysokie ryzyko, że u ptaków wystąpi zapalenie na stopach (FPD). FPD jest to kontaktowe zapalenie spodniej powierzchni stopy ptaków. Zmiany te mogą być bolesne dla ptaków, przez co będą one ograniczać poruszanie się, co w efekcie wpłynie na mniejsze spożycie wody i paszy. Ponadto zamiany te są wrotami dla wielu rodzajów bakterii, które mogą powodować dalsze powikłania, w tym również pogorszenie jakości produktu.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Na mikroklimat pomieszczeń inwentarskich składa się wiele czynników, w tym: temperatura, wilgotność, ruch powietrza oraz zawartość tzw. gazów szkodliwych (amoniak, siarkowodór, dwutlenek węgla). O ile wiadomości na temat szkodliwego wpływu wysokich stężeń amoniaku są szeroko rozpowszechnione, tak wciąż jeszcze niewiele wiemy o negatywnej roli nadmiaru dwutlenku węgla w pomieszczeniach dla zwierząt.

Diagnostyka bakteriologiczna chorób drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Gwałtowny rozwój nauki pozwolił na precyzyjną oraz szybką identyfikację licznych czynników chorobotwórczych. W diagnostyce mikrobiologicznej obok klasycznego typowania drobnoustrojów opartego na analizie fenotypowej pojawiły się również nowoczesne metody związane z analizą materiału genetycznego. Techniki biologii molekularnej umożliwiają nie tylko wykrycie materiału genetycznego drobnoustroju, ale również dają możliwość rozróżnienia gatunków o zbliżonych cechach. Ponadto nowoczesne metody umożliwiają również wykrywanie genów odpowiadających za oporność na antybiotyki.

Michał Szafryna

De Heus Sp. z o.o.

 

De Heus od wielu lat jest liderem w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych dla indyków i brojlerów w Polsce, uzyskując doskonałe wyniki techniczne. W ciągu ostatnich dwóch lat, firma zredukowała współczynnik zużycia paszy na 1 kg przyrostu (tzw. FCR) o 0,1 kg oraz podniosła średnie masy ciała ptaków o ponad 500 g w trakcie trwania cyklu produkcyjnego. Dodatkowo redukcji uległ średni czas trwania tuczu indyków, średnio o ponad 1 tydzień, zarówno w przypadku indorów, jak i również indyczek. Powoduje to dodatkowe oszczędności dla hodowców związane z oświetleniem, ogrzewaniem, wentylacją, czy też obsługą obiektów inwentarskich.

Tagi:

Piotr Lisiecki

 

Spotkania w ramach Akademii Indyka odbywają się co kwartał w dwóch rejonach Polski charakteryzujących się najwyższym pogłowiem indyków – w zachodniej części Polski oraz w rejonie Warmii i  Mazur. Tym razem zjazdy miały miejsce w Opalenicy(24. lutego) oraz w Iławie (26. lutego). Nasza redakcja miała okazję uczestniczyć w spotkaniu w Iławie. Na obydwu spotkaniach frekwencja dopisała, co oznacza, że pomysłodawcy Akademii Indyka trafili w potrzeby środowiska. Słuchacze to nie tylko hodowcy, ale również przedstawiciele weterynarii, żywieniowców i szeroko rozumianej obsługi drobiarstwa.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.