Strefa Indyk

Indyk Polski 51 (2/2015)

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

Początek ciepłych pór roku to czas nieustannej walki z muchami. Mimo że hodowca często stoi na pozycji straconej, to jednak musi podjąć z nimi walkę. Te małe stworzenia roznoszą wiele groźnych dla zdrowia ludzi i zwierząt schorzeń, m.in. dezynterię, salmonellozę, kolibakteriozę, brucelozę lub gruźlicę. Powodują też znaczny dyskomfort fizyczny i psychiczny nie tylko dla zwierząt, ale także dla obsługi.

Seminarium hodowli indyka najważniejsze zagadnienia dotyczące utrzymania stad rodzicielskich oraz higieny

 

 Wojciech Grudzień

 

W dniach 27-30 kwietnia 2015 roku firma KARTZFEHN zorganizowała dla hodowców i producentów indyka wyjazdowe szkolenie z zakresu utrzymania, higieny, biologii i rozrodu stad rodzicielskich ze szczególnym uwzględnieniem aspektu mikrobiologicznego, a także nowoczesnych zasad dezynfekcji oraz bioasekuracji.

 

Wentylacja jest wymogiem, gdy mówimy o zdrowym środowisku dla stada i dostarczaniu optymalnych warunków dla ptaków. SKOV pracuje z klimatem i zarządzaniem produkcji przez więcej niż 40 lat, wciąż dostarczając wysokowydajne systemy o najwyższej jakości, które zapewniają zwierzętom możliwie najlepsze warunki, sprowadzając jednocześnie zużycie energii do minimum.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Możemy obecnie zauważyć zwiększającą się samoświadomość ludzi w zakresie dbałości o własne zdrowie i jego wpływu na jakość dalszego życia. Niewątpliwie jednym z jej przejawów jest zainteresowanie bezpieczeństwem spożywanej żywności. Również w krajach Unii Europejskiej od dawna już ogromne znaczenie przywiązywane jest do bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a kontrola jej jakości dotyczy wszystkich etapów produkcji, począwszy właśnie od gospodarstw rolnych.

 

Na rozwój ptaków, a także na ich wydajność produkcyjną wpływa wiele czynników. Należą do nich m.in. jakość materiału biologicznego, czyli jakość piskląt oraz czynniki zootechniczne, np. wentylacja, temperatura, jakość wody, genetyka. Bardzo ważną rolę odgrywają także zdrowe i dobrze funkcjonujące jelita. O układzie pokarmowym i innych czynnikach, oddziałujących na wyniki produkcyjne oraz o tym, jak rozwiązywać problemy z nimi związane rozmawiali uczestnicy kolejnej edycji Akademii Indyka.

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

AVICONS

 

Przy obserwowanej stabilizacji wzrostu krajowej produkcji indyków, odnotowuje się ciągłe zwiększenie ich skupu, który w 2014 r. wyniósł 380 tys. ton czyli o 8,6% więcej niż w roku poprzednim. Na tę sytuację wpłynęło kilka czynników, między innym to, że mięso indycze stało się zamiennikiem mięsa innych gatunków zwierząt, wzrost eksportu oraz spożycia mięsa drobiowego w kraju (ok. 27 kg/osobę). Natomiast ceny pasz oraz wzrost cen skupu żywca indyczego, przywrócił poziom rentowności producentom indyków (Biegański, 2015).

Teresa Majewska

Katedra Drobiarstwa, UWM Olsztyn

 

Wszystkie ptaki są ziarnojadami i chętniej zjadają całe ziarno niż ześrutowane. Zastosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu drobiu ma stare tradycje sięgające okresu chowu ekstensywnego, ale okazuje się że i dziś, w intensywnej produkcji, stosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu drobiu może być bardzo nowoczesne. Szczególnie uzasadnione behawioralnie, fizjologicznie, prozdrowotnie i ekonomicznie jest stosowanie całego ziarna pszenicy w żywieniu indyków rzeźnych.

Wojciech Grudzień

Zbójno

 

Wielkoprzemysłowa produkcja zwierzęca jest bardzo konfliktogenna. Wynika to z faktu, iż zaangażowany jest tutaj ogromny kapitał, przy jednoczesnym powiązaniu wielu podmiotów gospodarczych (wylęgarnia > wytwórnia pasz > hodowca > ubojnia > lekarz weterynarii), a cykl produkcyjny jest coraz krótszy.

Aspergiloza pochodząca z wylęgarni jak ją rozpoznać?

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

Lublin

 

Aspergiloza jest jedną z najczęściej odnotowywanych chorób grzybiczych drobiu. Grzyby rodzaju Aspergillus atakują głównie układ oddechowy ptaków w młodym wieku i z tego powodu chorobę jaką wywołują określa się sformułowaniem: zapalenie płuc pochodzące z wylęgarni (ang. brooder pneumonia).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.