Copyright 2016

Siła i zdrowie z natury

Prozdrowotne właściwości wielu roślin wyższych znane są od wieków. Zanim w medycynie pojawiły się chemiczne substancje o działaniu leczniczym, z powodzeniem stosowano liście, korę, korzenie, żywice i olejki roślinne. Substancje aktywne w nich zawarte nie tylko hamowały namnażanie się bakterii, pierwotniaków i grzybów towarzyszące licznym chorobom, lecz wykazywały także szereg innych właściwości o charakterze stymulującym organizm do prawidłowego funkcjonowania. Substancje te to związki fitoncydowe (z języka greckiego:
fiton – roślina; cyd – właściwości bójcze) odkryte w latach 1928-1930 przez rosyjskich naukowców:
G. I. Niłowa, B. P. Tokina, A. Fiłatowa i I. Toropcewa, którzy po raz pierwszy zaobserwowali właściwości antybakteryjne, pierwotniakobójcze i grzybobójcze substancji produkowanych oraz wydzielanych przez rośliny wyższe. Zainteresowały ich rośliny dostępne na wybiegach i pastwiskach wybierane przez zwierzęta domowe oraz pobierane przez zwierzęta dzikie.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.