Copyright 2018

Ponad 100 hodowców bydła mięsnego, rolników i doradców rolniczych wzięło udział w  „Szkoleniu dla producentów mięsa wołowego”, które odbyło się 25 stycznia 2018 r. w Minikowie. Spotkanie organizował Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Uczestników konferencji powitali: Ryszard Kamiński Dyrektor KPODR Minikowo oraz Jacek Zarzecki Prezes Zarządu PZHIPBM.

Pierwszym wykładowcą był lek. wet. Wojciech Wójcik, który przedstawił temat: „Profilaktyka weterynaryjna w chowie bydła mięsnego”. Następnie Stanisław Pater – specjalista KPODR zaprezentował możliwości skorzystania ze wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014-2020.

Kolejny wykład przeprowadził dr inż. Mariusz Bogucki z UTP w Bydgoszczy, który opowiedział o uwarunkowaniach ekonomicznych w hodowli bydła mięsnego. Oczekiwanym przez słuchaczy wykładowcą był prof. dr hab. Roman Łyszczarz z UTP w Bydgoszczy. Zaprezentował on temat: „Znaczenie użytków zielonych w tworzeniu bazy paszowej dla bydła mięsnego”. Na zakończenie przedstawiono możliwości współpracy z zakładami przetwórczymi producentów wołowiny na przykładzie współpracy z zakładem mięsnym Sokołów S.A.. Po zakończeniu zostały rozlosowane nagrody ufundowane m.in.przez wydawnictwo Pro Agricola”. Ostatnim punktem spotkania była degustacja pysznych steków z wołowiny.

Szkolenie sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Źródło: Stanisław Pater - kpodr.pl

13. Uczestnicy 1

5. lek. wet. Wojciech Wójcik i Janusz Piotrowski dyrektor biura PZHiPBM 1

19. prof. dr. hab. Roman Łyszczarz2 1

22. Prasa i książki 1