Copyright 2019

Krzysztof Słoniewski *

 

Powszechnie uważa się, że jednym z czynników odpowiedzialnych za wysokie brakowanie współczesnych krów mlecznych jest intensywna selekcja w kierunku zwiększenia wydajności tych zwierząt. Przez dziesięciolecia podstawą oceny wartości hodowlanej buhajów była wydajność ich córek w pierwszej laktacji. Do inseminacji trafiały zatem te rozpłodniki, których córki ukończyły 305 dni pierwszej laktacji z możliwie wysoką wydajnością mleka (ewentualnie białka lub tłuszczu). Efekty tak prowadzonej pracy hodowlanej były imponujące – w ciągu półwiecza wydajność krów uległa niemal podwojeniu.

 

Adam Kupczyk, SGGW

 

Okres swojej świetności gorzelnie rolnicze mają raczej za sobą, choć wiele z nich zostało przecież zmodernizowanych niemałym nakładem sił i środków już po wejściu Polski do UE. Przez ponad cztery stulecia gorzelnie rolnicze były jedynym i należy podkreślić niezawodnym dostawcą wódki i spirytusu na polski rynek. Od ok. 20. lat produkują też surówkę do odwodnienia, przeznaczoną na cele paliwowe jako biokomponent dolewany do benzyn.

 

Robert Szulc
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Oddział w Poznaniu

 

Na łamach prasy rolniczej często spotyka się materiały i artykuły traktujące kwestię dobrostanu bydła mlecznego. Temat ten jednakże dla niektórych rolników wydaje się być nadal obcy, dlatego po raz kolejny poruszamy zagadnienia dobrostanu na szpaltach magazynu Hodowca Bydła.

 

Katarzyna Markowska
Dariusz Minakowski

 

Gospodarstwo rolne w Jurkowicach Agrofarm Sp. z o.o., położone na zasobnych glebach kompleksu pszenno-buraczanego, powstało z części – znanego na terenie Żuław i Powiśla – Kombinatu Powiśle w Czerninie koło Sztumu. W 1993 roku powstała spółka pracownicza na terenie dawnego zakładu Jurkowice z fermą krów. Obecnie Agrofarm Sp. z o.o. posiada 500 ha własnych użytków rolnych oraz 340 ha pozostających w dzierżawie. Firmą zarządza mgr inż. Stanisław Grzegorzewski, który związany jest z tym miejscem od 1981 roku. Jak sam mówi „.. jest to nietypowa forma gospodarowania, nikt z zewnątrz spółki nie wniósł ani złotówki, cały majątek został wypracowany w gospodarstwie”. Za dział produkcji zwierzęcej odpowiada dwóch specjalistów: Jarosław Chrust i Andrzej Wasiewicz.