Copyright 2020

HB 1.2019 okl

W numerze:

  1. Wybór właściwej odmiany kukurydzy do uprawy w zależności od wykorzystania Dariusz S. Minakowski
  2. Wpływ żywienia na zawartość składników bioaktywnych w mleku Oliwia Duszyńska-Stolarska
  3. Potrzeby mineralne bydła Józef Krzyżewski
  4. Syndrom słabego cielęcia Anna Wilkanowska
  5. Bioasekuracja w stadach bydła Anna Wilkanowska
  6. Wygodne i bezpieczne stanowiska dla krów Michał Boćkowski
  7. Dwa w jednym, czyli robot i dojarnia w gospodarstwie Marek Gaworski
  8. Buhaje ras mięsnych wykorzystywanych do krzyżowania towarowego Kamil Siatka, Marta Banasiak
  9. Choroby zakaźne bydła Maciej Adamski, Marta Kaliciak
  10. DeLaval VMS™ V300 wygrywa International Ag Engineering Award DeLaval
  11. Postęp hodowlany i technologiczny w hodowli i chowie zwierząt gospodarskich w Wolnej Polsce Jerzy Żółkowski

 

Kup ten numer - 9.50 zł TUTAJ

Kup prenumeratę, w prezencie otrzymasz segregator i Album "Znane i mniej znane rasy bydła"- 90 zł  TUTAJ

dr Jerzy Żółkowski

 

W XIX wieku do Polski leżącej wówczas pod zaborami trzech najeźdźców sprowadzano zwierzęta hodowlane z Niemiec – bydło ze Związków Hodowlanych Oldenburskiego, Wschodniopruskiego z siedzibą w Elblągu (OPH), Królewieckiego Związku Hodowców Bydła. Z Austrii i Szwajcarii przywieziono głównie bydło rasy simental, ale też szwyce. Na tereny Zaboru Rosyjskiego importowano bydło holenderskie; np. do Łęk Kościelnych, czy Pilaszkowa w 1867 r. Na tereny Dóbr Królewskich Koło Grodna sprowadzono bydło rasy szwyce ze Szwajcarii. Zwykle ze zwierzętami przybywał również specjalista od chowu bydła z rdzennych, alpejskich regionów poszczególnych ras, który „uczył” jak należy hodować bydło. Później przez wiele lat tzw. „oborowych” nazywano Szwajcarami, od narodowości specjalistów przybywających razem ze zwierzętami, mimo że pracownicy trudniący się obsługą krów, byli głównie już Polakami.

DeLaval

 

Robot udojowy DeLaval VMS V300 został nagrodzony za znaczące postępy technologiczne przez Amerykańskie Stowarzyszenie Inżynierów Rolnictwa i Biologii

Maciej Adamski, Marta Kaliciak; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Masowa produkcja, zmaksymalizowana wydajność zwierząt gospodarczych jest pewnego rodzaju koniecznością. Niesie ona niestety wzrastające zagrożenie na poziomie zdrowia, wydajności i opłacalności. Hodowcy musza się borykać z wciąż nowymi problemami natury zdrowotnej zwierząt. Choroby zakaźne powstają na skutek wniknięcia oraz działalności patogenów w organizmie. Do głównych czynników zakaźnych zalicza się bakterie oraz wirusy. Wywoływać one mogą szereg, niejednokrotnie trudnych do wyleczenia chorób takich jak leptospiroza, gruźlica, paratuberkuloza, BVD czy IBR.

Kamil Siatka, Marta Banasiak; Mazowieckie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt Sp. z o.o. w Łowiczu

 

Krzyżowanie towarowe, które pojawia się w tytule niniejszej publikacji jest prostym zabiegiem hodowlanym pozwalającym bardzo szybko i efektywnie zwiększyć ilość i poprawić jakość produkowanego surowca, w tym przypadku mięsa. Generalnie w polskich warunkach produkcyjnych metoda ta polega na kryciu krów ras mlecznych nasieniem buhajów ras mięsnych, oczywiście można również korzystać z niej z powodzeniem w przypadku zwierząt o typowo mięsnym kierunku użytkowania. Początki krzyżowania towarowego sięgają okresu drugiej wojny światowej, a za jego kolebkę uważa się Wielką Brytanię.

Marek Gaworski; SGGW w Warszawie

 

Każda okazja jest dobra do tego, by poczynić obserwacje, szczególnie, jeśli wizytuje się gospodarstwo mleczne. W Normandii jest wiele gospodarstw, które mogą pochwalić się charakterystycznymi rozwiązaniami w produkcji mleka. Jednym z nich jest równoczesne wyposażenie w robota udojowego i halę udojową.

Michał Boćkowski

 

Jednym z charakterystycznych wyznaczników nowoczesnego podejścia do produkcji mleczarskiej w gospodarstwie jest … komfort. I nie ma się czemu dziwić. Jeśli krowy mają osiągać wysokie wydajności produkcyjne, to obok dostępu do znakomitej jakości pasz, czy też opieki weterynaryjnej należy im się również … godny odpoczynek. A ten nie byłby możliwy bez stworzenia komfortowych warunków na stanowisku legowiskowym, decydujących o dobrym samopoczuciu zwierząt.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

Choroby infekcyjne bydła, znane również jako choroby zakaźne, to dość duża grupa schorzeń będących następstwem zakażenia ustroju czynnikiem zakaźnym i przełamania bariery immunologicznej organizmu zwierzęcia. Tego rodzaju choroby wywoływane są przez wirusy, bakterie, grzyby, riketsje i priony. Do chorób zakaźnych bydła zaliczany jest m.in. księgosusz, choroba guzowatej skóry bydła, gruźlica bydła, wąglik, enzootyczna białaczka bydła, przenośne gąbczaste encefalopatie przeżuwaczy. 

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Pierwsze tygodnie życia są w odchowie zwierząt gospodarskich okresem najbardziej newralgicznym. Czas ten wymaga od hodowcy prowadzącego stado najwięcej uwagi, troski o najmniejszy szczegół, który może zaważyć na losach prowadzonej produkcji. Niestety pomimo znacznego rozwoju wiedzy z zakresu odchowu cieląt oraz czyhających na nich niebezpieczeństw w dalszym ciągu stwierdza się stosunkowo wysoki wskaźnik ich padnięć.

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Bydła Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Wydajność i jakość pozyskiwanego mleka w okresie laktacji, w decydującym stopniu zależą od starannego zbilansowania diet, nie tylko pod względem energii i białka, lecz także składników mineralnych i witamin. Niewłaściwie zbilansowane żywienie np. w okresie zasuszenia, ma wpływ na występowanie wielu schorzeń, zwłaszcza w okresie okołoporodowym i we wczesnej laktacji (tab. 1).

f t g