Copyright 2019

W numerze:

  1. Znaczenie użytków zielonych w produkcji mleka o wysokiej wartości biologicznej Ewa Stamirowska-Krzaczek, Paweł Krzaczek
  2. Zabiegi pratotechniczne na użytkach zielonych dla poprawy ich produktywności Stefan Grzegorczyk
  3. Aspekty techniczne podsiewu łąk i pastwisk Adam Radkowski, Iwona Radkowska
  4. Nawozy naturalne w uprawie kukurydzy Witold Skrzypczak, Hubert Waligóra
  5. Bezorkowa uprawa kukurydzy Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak
  6. Organizacja wypasu bydła mięsnego Maciej Adamski, Katarzyna Wojtasiak
  7. Żywienie a wydajność rozrodcza krów mlecznych Krzysztof Bilik
  8. Czy możemy wyeliminować z mieszanek paszowych drogą śrutę sojową? Bartosz Kłos, Maciej Adamski
  9. Tlenowa stabilność kiszonki z kukurydzy ważny wskaźnik oceny jakości Witold Podkówka
  10. Efektywne mikroorganizmy jako dodatek do produkcji kiszonek Józef Krzyżewski
  11. Zasuszanie krów – temat, który może stwarzać problemy Andrzej Bochniak i współpracownicy
  12. Odpajanie cieląt w pierwszym okresie odchowu Józef Krzyżewski
  13. Odpowiednia drabina paszowa to komfort pobierania paszy Michał Boćkowski, Marek Gaworski
  14. Zastosowanie drożdży Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów w GNR Bovinas Witold Podkówka
  15. Technologia PRO kiedy więcej znaczy mniej Silotite
  16. BIOMIN FORUM – dobrze zbilansowane Aktualne i przyszłe wyzwania w produkcji zwierzęcej Andrzej Bochniak i współpracownicy
  17. Selen i jego rola dla zdrowia ludzi i zwierząt Maciej Gołębiewski

Piotr Lisiecki


Kiedy o firmie oferującej dodatki paszowe napiszemy: „dobrze zbilansowane” to brzmi jak banalny slogan reklamowy. Ale tym razem mamy na myśli znalezienie równowagi w dozowaniu komercji, nauki i dobrej zabawy. Wiadomo, że gdy przedsiębiorca wydaje spore pieniądze na zorganizowanie konferencji, to robi to z myślą o zwiększeniu swojej sprzedaży. BIOMIN FORUM w Serocku 12-13 lutego 2015 pokazało, że można nienachalnie przekazywać komercyjne przesłanie.

Maciej Gołębiewski, Omya Sp. z o.o.


Selen jest jednym z podstawowych składników odżywczych dla ludzi i zwierząt, co oznacza, że jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

SilotitePro, zaawansowana, wstępnie rozciągnięta 5-warstwowa folia do sianokiszonki pozwalająca na usprawnienie procesu owijania i lepszą jakość sianokiszonki. Produkowana przez firmę Formipac folia posiada patent oraz certyfikat SP – Szwedzkiego Instytutu Technicznego. Produkt pozwala też na łatwiejszy recykling dzięki swej unikalnej budowie.

Prof. dr hab. Witold Podkówka  dr h.c.; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy


    Gospodarstwo hodowli bydła mlecznego “G. N. R. Bovinas” Sp. o.o. Chodów z dniem 1 lutego 2015 roku wprowadza do żywienia krów preparat drożdżowy AgroYeast PLC* zawierający 1 x 10¹¹ żywych komórek drożdżowych Saccharomyces cerevisiae, szczep CNCM 1-1077, przeznaczony dla przeżuwaczy. Powoduje on sterowanie procesem fermentacji w żwaczu, celem zapewnienia prawidłowego składu gatunkowego mikroorganizmów żwacza. Drożdże te działają aktywnie na organizm zwierzęcia, modyfikując środowisko żwacza, co powoduje wzrost wydajności mlecznej oraz pozytywnie wpływa na rozród, szczególnie przez skrócenie długości okresu międzyciążowego i międzywycieleniowego, przy żywieniu krów w systemie TMR w oborach przemysłowych.

Michał Boćkowski, *Marek Gaworski
* Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji,  SGGW Warszawa


Sprawne funkcjonowanie systemu utrzymania bydła mlecznego jest uwarunkowane wieloma czynnikami, wśród których szczególne miejsce zajmuje … komfort pobierania paszy. Komfort dotyczy nie tylko pobierania pasz treściwych, ale i objętościowych/pełnoporcjowych. Dlatego nie bez przyczyny na przestrzeni lat rozwinięto szereg konstrukcji drabin paszowych spełniających istotne funkcje w technicznym uzbrojeniu obory.

Andrzej Bochniak i współpracownicy, Prywatna Praktyka Weterynaryjna


Zasuszanie to okres, w którym od krów nie pozyskujemy mleka. Nie oznacza to jednak, że jest to czas bezprodukcyjny i stracony. Ostatnie 45-60 dni przed porodem, czyli właśnie okres właściwego zasuszenia to czas intensywnego przygotowywania się krów do kolejnej laktacji. W czasie ostatnich dwóch miesięcy rozwój płodu jest najbardziej intensywny, co oczywiście powoduje, że wymagania żywieniowe krów są w tym czasie naprawdę duże.

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu


We współczesnym żywieniu zwierząt przeżuwających, zwłaszcza krów mlecznych, podstawowym komponentem dawek pokarmowych powinny być pasze objętościowe, głównie w postaci kiszonek.

Witold Podkówka; Katedra Żywienia Zwierząt Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy


Zielonka z całych roślin kukurydzy zaliczana jest do zielonek łatwo kiszących się, co wynika z wysokiej zawartości cukru i niskiej pojemności buforowej.

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa


W wysoko wydajnych stadach krów mlecznych produkcja mleka nie przebiega bez problemów ze względu na wiele różnych czynników wpływających na rozród zwierząt. Wydajność rozrodcza krów zależy bowiem nie tylko od czynników fizjologicznych, ale także od żywienia, obsługi, utrzymania i metod rozrodu. W wielu badaniach zwraca się uwagę na spadek wskaźnika zacieleń w miarę zwiększania się poziomu wydajności mlecznej, szczególnie u krów pierwiastek.