Copyright 2019

W numerze:

  1. Produkcja pasz z trwałych użytków zielonych sprzyjająca ochronie środowiska Ewa Stamirowska-Krzaczek, Paweł Krzaczek
  2. Zasady tworzenia i formowania pryzm kiszonkowych Ewa Stamirowska-Krzaczek, Paweł Krzaczek
  3. GPS – kiszonki z całych roślin zbożowych w mieszance z roślinami strączkowymi Józef Krzyżewski
  4. Technologia PRO kiedy więcej znaczy mniej Silotite
  5. Polmass SA zorganizował Międzynarodową Konferencję Kiszonkarską Polmass SA
  6. Nawożenie dolistne kukurydzy Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak
  7. Chrońmy skutecznie kukurydzę przed zachwaszczeniem Witold Skrzypczak, Hubert Waligóra
  8. Produkcja wysokiej jakości żywca rzeźnego z wykorzystaniem pogłowia cieląt ze skupu od rolników Dariusz S. Miankowski
  9. Systemy opasu i kategorie opasanego bydła Krzysztof Bilik
  10. Synchronizacja rui w stadach bydła mięsnego Małgorzata Horecka
  11. Wentylacja w oborze - Ważna czy najważniejsza? Robert Szulc
  12. Strach przed mlekiem ekologicznym Tomasz Sakowski
  13. Jod w dippingu Franciszek Brzóska, Tadeusz Barowicz, Bogdan Śliwiński
  14. Choroby bydła wywołane przez wirus papillomatozy (papilloma virus) Zdzisław Gliński
  15. Biegunki u cieląt, zagadnienia żywieniowe (Część 2. Żywieniowe możliwości ograniczania występowania biegunek) Adam Mirowski
  16. Niedługo minie siedemdziesiąt lat inseminacji bydła w Polsce Henryk Pawlak
  17. Selen i jego rola dla zdrowia ludzi i zwierząt Maciej Gaworski

Maciej Gołębiewski; Omya Sp. z o.o.


Selen jest jednym z podstawowych składników odżywczych dla ludzi i zwierząt, co oznacza, że jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Henryk Pawlak; Poznań


Wielu hodowców bydła zafascynowanych współczesnymi biotechnicznymi metodami kierowania rozrodem – zapłodnieniem pozaustrojowym, przenoszeniem zarodków, regulacją płci potomstwa, czy cieszącą się ostatnio dużym zainteresowaniem genomową oceną wartości hodowlanej, nie byłaby w stanie tego zrozumieć bez jednej z najwcześniejszych metod – sztucznego unasieniania. Inseminację trudno dziś zaliczyć do nowoczesnych metod rozrodu, ponieważ na świecie stosowana jest od dawna. W Polsce, na skalę praktyczną wprowadzono ją dopiero po drugiej wojnie światowej. W przyszłym roku minie siedemdziesiąta rocznica, gdy w 1946 roku w Pawłowicach koło Leszna zorganizowano dwa kursy poświęcone organizacji inseminacji bydła.

Adam Mirowski


Okres odchowu ma kluczowy wpływ na wyniki produkcyjne osiągane na późniejszych etapach życia. Odchowanie zdrowych cieląt stanowi nie lada wyzwanie. Młode zwierzęta są bowiem najbardziej podatne na różne choroby, zwłaszcza układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Dużym problemem wciąż są biegunki cieląt. Jednym z najważniejszych elementów profilaktyki i leczenia biegunek jest odpowiednie postępowanie żywieniowe.

Zdzisław Gliński; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Wirusy brodawczaka bydła (BPV - bovine papillomavirus) są przyczyną brodawczakowatości – powszechnie występującej choroby skóry i błon śluzowych bydła.

Franciszek Brzóska, Tadeusz Barowicz, Bogdan Śliwiński; Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


Choroby wymienia należą do często występujących i tym samym generujących szczególnie wysokie koszty w stadach krów mlecznych. Z tych względów ważnym elementem przy produkcji mleka jest bezwzględne przestrzeganie higieny zarówno pomieszczeń, stanowisk legowiskowych, wybiegów oraz sprzętu udojowego. Aby skutecznie walczyć ze schorzeniami gruczołu mlekowego, w wielu krajach w tym i w Polsce, wprowadzono programy zwalczania zapaleń wymion krów. Jednym z podstawowych elementów programu jest przed- i poudojowa dezynfekcja strzyków wymienia (dipping).

Tomasz Sakowski; IGHZ PAN Jastrzębiec


Rok 2014 w branży mleczarskiej charakteryzował się dużą niepewnością i wahaniem cen skupu mleka, które najpierw zostały wywindowane do poziomu niemal 2 PLN za kg (dla wybrańców, aby pod koniec roku spaść niemal o 25% do poziomu 1,40-1,50 PLN za kg.

Robert Szulc; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Oddział w Poznaniu


Zbliżające się lato może się okazać bardzo upalne i długie – co może martwić hodowców bydła mlecznego. Zwierzęta bardzo źle znoszą temperaturę powyżej 28°C.

Małgorzata Horecka


Za zastosowaniem metod synchronizacji rui przemawia kilka aspektów. Wśród nich najbardziej odczuwalnym i ostatecznym wynikiem podjętych starań jest ekonomiczny zysk. Stado, w którym skutecznie wprowadzono synchronizację rui jest łatwiejsze w obsłudze zarówno w fazie krycia, jak i w następstwie synchronizacji wycieleń. Ponadto przy prawidłowo przeprowadzonym procesie ograniczamy straty związane z „cichymi rujami”. Nakład pracy i głowienie się nad problemami rozrodu kumulujemy w krótkim czasie, co pozwala na mobilizację, przygotowanie, sprężenie się i sprawne przejście przez czas pełen pracy i wysiłku.

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa


W Polsce większość produkowanej wołowiny pochodzi głównie ze stad bydła mlecznego, w tym zwłaszcza rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Uwarunkowania te powodują, że produkowana wołowina charakteryzuje się niższymi cechami jakościowymi w porównaniu z innymi krajami europejskimi (Francja, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania), w których żywiec wołowy pochodzi w przeważającej ilości od bydła wyspecjalizowanych ras mięsnych. Poprawę jakości wołowiny produkowanej w kraju można uzyskać poprzez rozszerzenie hodowli i chowu bydła ras mięsnych oraz zwiększenie zakresu krzyżowania towarowego krajowej populacji bydła mlecznego z bydłem ras mięsnych.