Copyright 2018

W numerze:

  1. Właściwe przygotowanie żwacza do pobierania pasz w okresie wczesnej laktacji Józef Krzyżewski
  2. Skutki żywienia bydła paszami objętościowymi złej jakości Bartosz Kłos, Maciej Inwazja owadów a produkcyjność i dobrostan bydła Marta Kaliciak, Maciej Adamski
  3. Witaminy chronione w żywieniu bydła Andrzej Bochniak
  4. Mikroklimat w oborach – możemy zapobiec stresowi cieplnemu u krów Wojciech Krawczyk
  5. Bakterie odpowiedzialne za zapalenie wymienia Wojciech Neja
  6. Inwazja owadów a produkcyjność i dobrostan bydła Marta Kaliciak, Maciej Adamski
  7. Ekologiczny chów bydła mlecznego Piotr Wójcik
  8. Znaczenie łąk ziołowych w żywieniu bydła mlecznego Ewa Stamirowska-Krzaczek, Paweł Krzaczek
  9. Właściwy dobór szczepionki sposobem na efektywną walkę z syndromem oddechowym bydła Andrzej Bochniak i współpracownicy
  10. Koszty paszowe przyrostu masy ciała w opasie mieszańców ras mięsnych żywionych kiszonką z traw i pasza treściwą – raport z badań Cezary Purwin, Iwona Wyżlic, Zenon Nogalski, Monika Sobczuk-Szul, Zofia Wielgosz-Groth, Paulina Pogorzelska-Przybyłek
  11. Wstępne informacje o wynikach jakie uzyskano z zastosowaniem preparatu drożdżowego AGRO Yeast PLC w żywieniu krów w GNR BOVINAS Witold Podkówka
  12. Dodatkowe warstwy folii dają większe korzyści David Davies
  13. Próba kalkulacji kosztów produkcji bydła rzeźnego czyli: Befsztyk wołowy na polską kieszeń Tomasz Sakowski, Agata Malak-Rawlikowska
  14. Kilka słów o… początku i końcu sektora gorzelni rolniczych w Polsce Joanna Mączyńska, Adam Kupczyk
  15. Postęp w hodowli i użytkowaniu bydła oraz satysfakcja z dorobku hodowlanego Dariusz S. Minakowski