Copyright 2019

 

W numerze:

  1. Drożdże w żywieniu bydła Józef Krzyżewski
  2. Długość użytkowania krów a selekcja w kierunku zwiększenia wydajności Adrianna Pawlik, Grażyna Sender
  3. Mikroelementy – mało potrzeba, by dużo zyskać Ryszard Kujawiak
  4. Jałowość przyczyną brakowania krów Wojciech Neja
  5. Zarządzanie rozrodem czyli rozród pod kontrolą Katarzyna Jankowska, Katarzyna Piotowska-Tomala
  6. Niska liczba komórek somatycznych nie zawsze oznacza brak mastitis Adrianna Pawlik, Grażyna Sender
  7. Kukurydza - podstawowe źródło energii w żywieniu bydła Dariusz S. Minakowski
  8. Ziarno kukurydzy w żywieniu bydła Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka
  9. Kukurydza na paszę oraz jako źródło energii odnawialnej Pienice 31.08.2014 r. Dariusz S. Miankowski
  10. Zadbaj o najwyższą jakość i strawność kiszonek z kukurydzy AdiFeed
  11. Ziarno i kiszonka w kukurydzy KWS - zdrowa energia dla bydła Dariusz S. Minakowski
  12. Technologia dla odważnych Jak zamienić gnojowicę na pieniądze Witold Podkówka
  13. Podstawowe aspekty ekologicznej produkcji wołowiny Maciej Adamski, Marta Kaliciak
  14. Przegląd sytuacji biogazowni rolniczych w Polsce Karol Tucki, Magdalena Szwarc, Wojciech Będkowski, Małgorzata Stęplewska, Adam Kupczyk
  15. Promocja postępu i osiągnięć pracy hodowlanej Szepietowo 28-29.06.2014 Katarzyna Markowska, Dariusz S. Minakowski
  16. Immunoprofilaktyka w chorobach zakaźnych bydła Immunostymulatory, siara, surowice odpornościowe Zdzisław Gliński
  17. Susz z zielonek w żywieniu bydła Katarzyna Walkowiak

Dr Adam Majewski; Agroservice Kukurydza KWS Polska sp. z o.o.

    Odmiany hodowli KWS od wielu lat potwierdzają swoje doskonałe przystosowanie do uprawy w warunkach klimatycznych Polski  - zarówno w uprawie na kiszonkę i suche lub kiszone ziarno czego dowodem są plony z pól produkcyjnych oraz udokumentowane wyniki doświadczeń COBORU i łanowych KWS.

    Wysoką wartość odmian kukurydzy KWS najlepiej poznajemy w trudnych warunkach, do których możemy zaliczyć: lekkie gleby, chłody wiosenne, okresowe susze, upalne lato i wczesne przymrozki jesienne. Gospodarując w takich niekorzystnych warunkach należy bardzo odpowiedzialnie dobrać odmiany.

Z roku na rok powiększa się areał zasiewu kukurydzy w Polsce. Szacuje się, że znacznie przekroczył już 1 mln ha, z czego ok. 55% (Adamczyk, 2014) wykorzystywane jest do produkcji ziarna. Największa powierzchnia uprawy kukurydzy występuje w województwach dolnośląskim i opolskim.

 

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka
Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

Adrianna Pawlik, Grażyna Sender
IGHZ PAN w Jastrzębcu

 

Wg danych FAO w 1961 roku, pogłowie bydła mlecznego w Polsce wynosiło prawie 6 mln, a krowa produkowała przeciętnie 2160 kg mleka rocznie. Trzydzieści lat temu, liczba krów wynosiła tylko o 200 000 mniej niż w 1961 roku, a wydajność wzrosła do 2931 kg mleka rocznie/krowę. W 2012 liczba krów mlecznych w Polsce wynosiła ponad 2 441 000 a średnia wydajność sięgała 5200 kg mleka/ krowę rocznie. Krowy, pozostające pod oceną użytkowości produkują więcej w stosunku do średniej – w 2012 roku wydajność wynosiła od poniżej 6000 kg mleka w województwie podkarpackim, do blisko 8 500 kg mleka na krowę w województwie lubuskim.

 

Katarzyna Markowska, Dariusz Minakowski

 

Tradycyjnie w ostatni weekend czerwca w PODR w Szepietowie odbyła się XXI Wystawa Zwierząt Hodowlanych i Dni Doradztwa Rolniczego. Kolejny raz miała ona również charakter ogólnokrajowy, ponieważ połączona była z VIII Ogólnopolską Wystawą Bydła Hodowlanego.

 

Katarzyna Walkowiak
UP Wrocław

 

Konstrukcja organizmu krowy przystosowana jest do przetwarzania dużych ilości pasz objętościowych. Dla najbardziej ekonomicznej produkcji mleka 75-80% składników odżywczych powinno pochodzić właśnie z tego rodzaju roślin. Ruń łąkową można zakonserwować w różny sposób.

 

Ryszard Kujawiak
Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt

 

W dawce dla krów niezbędne są mikroelementy, które występują w paszach w niewielkich ilościach. Warto je uzupełniać, gdyż korzyści, które się uzyskuje, są niewspółmierne do ponoszonych nakładów.

 

Katarzyna Jankowska, Katarzyna Piotrowska-Tomala
PAN Olsztyn

 

Jednym z najważniejszych zagadnień w chowie i w hodowli bydła jest rozród. Zarządzanie nim wymaga dużej wiedzy popartej doświadczeniem, gdyż popełniane błędy mogą przyczynić się do powstawania dużych strat w produkcji mleka i wzroście kosztów.

 

 

 

Dariusz Minakowski

Kolejny raz w ramach promocji uprawy nowych odmian i mieszańców kukurydzy oraz jej kompleksowego wykorzystania na paszę lub do produkcji biogazu odbyło się w gospodarstwie rolnym pp. Olkowskich w Pienicach gm. Krasnosielc, woj. mazowieckie, spotkanie rolników i producentów mleka. Tradycyjnie już po raz czwarty zostało ono zorganizowane pod hasłem „Kukurydza biogazowa”. Organizatorami tej interesującej i ważnej dla praktyki imprezy byli przedstawiciele firmy Marconi Investment Energy Power Group, Starostwo Powiatowe Maków Mazowiecki, MODR Warszawa, Oddz. w Ostrołęce oraz wójt gminy Krasnosielc.

 

Adrianna Pawlik, Grażyna Sender
IGHZ PAN w Jastrzębcu

 

Liczba komórek somatycznych (LKS) jest jednym z dwóch najpopularniejszych wskaźników stanu zdrowotnego gruczołu mlekowego. LKS wzrasta wraz z wystąpieniem infekcji, a zwierzęta o niskiej LKS uznawane są za wolne od zapalenia wymienia. W zainfekowanych ćwiartkach, zarówno bakterie, jak i leukocyty wysyłają do krwi chemiczne sygnały o toczącym się procesie zapalnym. W ten sposób „powiadomione” leukocyty krwi zaczynają gromadzić się w miejscu infekcji.