Maciej Piotrowski

 

Wzrost świadomości oraz wymagań klienta sprawia, że należy zabiegać o niego nie tylko ceną, ale i jakością produktu. W tym celu ważne jest, aby każdy etap poprzedzający sprzedaż został wykonany na najwyższym poziomie. Zasada oparta na popularnym sformułowaniu „od pola do stołu” stanowi obecnie wyznacznik poprawnego procesu, a także gwarantuje bezpieczny oraz spełniający oczekiwania klienta produkt.

Osiągnięcie właściwego poziomu jakości produktu możliwe jest dzięki integracji oraz współpracy na różnych poziomach produkcji. Dlatego też 3 czerwca 2016r. na sympozjum zorganizowanym przez firmę Drobex-Agro w Bydgoszczy spotkali się specjaliści związani z branżą drobiarską oraz hodowcy, którzy mieli okazję wymieniać się doświadczeniami. Motywem przewodnim był temat „dobrego startu pisklaka”. Do wygłoszenia wykładów zaproszeni zostali przedstawiciele Przedsiębiorstwa Drobiarskiego Drobex Sp. z o.o., Jeronimo Martins Polska S. A., Ceva Santé Animale – Europe, Ceva Animal Health Polska Sp. z o.o., Vetdiagnostica Sp. z o.o. oraz wylęgarni Drobex-Agro Sp. z o.o.

                Konferencję rozpoczął Prezes Drobex-Agro – Czesław Frischke. Podsumował on wieloletnią współpracę na różnych szczeblach produkcji drobiarskiej. Odbiorcy, poza pisklętami najwyższej jakości, zawsze mogą liczyć na wsparcie merytoryczne z zakresu hodowli oraz przepisów prawnych i weterynaryjnych. Wylęgarnia Drobex-Agro była podczas wykładów reprezentowana również przez jej Głównego Technologa Piotra Urtnowskiego. Goście przybyli na spotkanie mieli okazję dowiedzieć się o najnowszych technologiach, w które wciąż inwestuje wylęgarnia, a także poznać cały złożony proces technologiczny. Ciągły monitoring oraz wnikliwe analizy są bardzo ważnymi zadaniami realizowanymi przez pracowników wylęgarni a ich bogate doświadczenie od wielu lat służy hodowcom, rozwojowi firmy, stanowi także gwarancję niezawodności. Przedstawiony został model współpracy wylęgarni ze sprawdzonymi i renomowanymi dostawcami. Wynika z niego wysoka wartość biologiczna jaj wylęgowych, która przekłada się na najwyższy poziom zdrowotności piskląt oraz szybki przyrost masy hodowanego brojlera. Utrzymywanie wysokich standardów produkcji i kontroli na każdym jej etapie daje firmie przewagę konkurencyjną.

                Na dobry wynik hodowli bardzo duży wpływ mają pierwsze chwile ptaków w kurniku, na co zwrócił uwagę Daniel Witt, odpowiedzialny za serwis zootechniczny na fermach. Dobrze funkcjonująca ferma oznacza uwzględnienie wielu czynników od bioasekuracji fermy po dobrostan zwierząt. Podczas prezentacji jako czynniki, które składają się na odpowiedni start piskląt wyszczególniono: odpowiednie przygotowanie fermy na przyjęcie piskląt oraz właściwe postępowanie przy rozładunku. Hodowca przed przyjazdem piskląt dobiera odpowiednie warunki mikroklimatyczne (temperatura, wilgotność, pomiar gazów, wentylacja, oświetlenie), przygotowuje ściółkę (równomiernie rozłożona, o właściwej temperaturze oraz składzie) oraz zapewnia pełny dostęp do wysokiej jakości wody i paszy. Tak przygotowany kurnik jest gotowy do przyjęcia piskląt, więc hodowca może wywrzeć pozytywny wpływ na rozwój kurcząt od pierwszych minut spędzonych przez nie na fermie.

                Druga część konferencji została zdominowana przez specjalistów związanych z usługami weterynaryjnymi z firm Vetdiagnostica oraz Ceva. Od kilkunastu lat obserwuje się wzrost liczby chorób ludzi, które pochodzą od zwierząt. Dlatego bardzo ważne jest spełnienie odpowiednich wymagań mikrobiologicznych na różnych etapach oraz prowadzenie programów szczepień. Surowiec w integracji Grupy Drobex podlega stałemu monitoringowi bakteriologicznemu oraz serologicznemu. Problematykę związaną z chorobami drobiu oraz profilaktyką opisał Krzysztof Krajewski, współwłaściciel weterynaryjnego laboratorium diagnostycznego Vetdiagnostica, sprawującego wieloletnią opiekę weterynaryjną nad integracją. Dział weterynaryjny sympozjum zwieńczył wykład, który przeprowadził z ramienia firmy Ceva Santé Animale-Europe – Kostas Koutoulis, wybitny specjalista w dziedzinie patologii drobiu. Goście poznali zagadnienia resorpcji woreczka żółtkowego piskląt kurcząt rzeźnych, a także czynniki wpływające na jego przebieg w pierwszym okresie ich życia.

                Uczestnicy sympozjum, za sprawą przedstawicieli Przedsiębiorstwa Drobiarskiego Drobex oraz Jeronimo Martins Polska (właściciel sieci Biedronka), poznali wpływ hodowli na proces przetwórstwa mięsa oraz wymagania konsumentów produktów mięsnych. Katarzyna Kwiecińska, specjalista ds. Kontroli Jakości P. D. Drobex, podkreśliła jak ważne są właściwe praktyki oraz przygotowanie żywca dla poprawności procesów uboju, patroszenia oraz dalszego przetwórstwa. Wysoki poziom wyrównania, zdrowy żywiec oraz odpowiedni okres wygłodzenia to czynniki, które wpływają na wydajność procesu produkcyjnego, bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz jakość produktu końcowego.

                Klienci mają coraz wyższe oczekiwania wobec wybieranych produktów i kierują je w stronę dystrybutorów i producentów żywności. Paweł Łusiarczyk, specjalista ds. Kontroli Jakości Produktów Świeżych JMP, zaprezentował zgromadzonym gościom jak wysokie wymagania należy spełnić, chcąc zaliczać się do grona dostawców sieci Biedronka. Wspólne wysiłki integracji pozwalają cieszyć się uznaniem nawet tak prestiżowego odbiorcy.

                Sympozjum zakończyło się sukcesem i przyczyniło się do zacieśnienia współpracy między jej uczestnikami. Przedstawiciele wszystkich poziomów łańcucha żywnościowego wymienili się swoim doświadczeniem a zdobyta wiedza posłuży utrzymaniu wysokiego poziomu integracji.

 

                Drobex-Agro Spółka z o.o. zajmuje się produkcją jednodniowych piskląt kurzych typu brojler. Firma została założona w 1992 roku w Makowiskach przez małżeństwo Danutę i Czesława Frischke, jako jedno z ogniw zintegrowanej produkcji drobiarskiej Grupy Drobex. Po wielu latach ciągłego rozwoju jako grupa, Drobex jest dziś jednym z największych i najnowocześniejszych przedsiębiorstw drobiarskich w Polsce.

 

Drobex-Agro Sp. z o.o.

Makowiska 12

86-050 Solec Kujawski

tel. (52) 387 68 03, fax (52) 387 68 40

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.