przejdź
Reklama

giełda online

Zboża paszowe
cena netto zł/t
pszenica590-610
kukurydza625
owies480
jęczmień530-570
Śruty
rzepakowabrak ofert
sojowabrak ofert
żródło:www.rolpetrol.com.pl
Portal Hodowcy - Chów i Hodowla Bydła Mlecznego i Rzeźnego


Hodowca Bydła 1/2012 PDF Drukuj Email

 

 

 

 

 

 

Adres redakcji:
Pro Agricola Sp. z o.o.
11-036 Gietrzwałd, Naglady, ul. Wiejska 3

Redakcja czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.oo - 16.oo
tel. (89) 512 35 13, -14
tel/fax (89) 512 35 15


Dostęp do artykułów na portalu 6 miesięcy po publikacji wersji papierowej.

Tymczasem zapraszamy do zakupu prenumeraty. 

Prenumeratorzy otrzymują kolejne numery wysyłkowo, za pośrednictwem Poczty Polskiej. Prenumeratę można rozpocząć w dowolnym momencie. Dopiero po wpłacie na konto wydawcy rozpocznie się realizacja zamówienia.

 

Wpłaty należy dokonywać na rachunek:

Pro Agricola Sp. z o.o.
Warmiński Bank Spółdzielczy Jonkowo o/Gietrzwałd

10 8857 1067 3001 0009 8179 0001

Artykuł
HB
Prenumerata miesięcznika Hodowca Bydła. Prezent dla nowych prenumeratorów: Segregator + książka Dojarka mechaniczna i "Jak zabić własną krowę"
Cena jednostkowa
90.00 zł
Ilość
Rabat
Nie jestem studentem Jestem studentem 50% rabatu
od numeru














Tags: prenumerata

 
Uwagi dotyczące żywienia jałówek hodowlanych PDF Drukuj Email

Zakładany wiek i masa krowy przy pierwszym wycieleniu decydują o sposobie odchowu i rozwoju jałówek. Tempo wzrostu jałówki do pierwszego wycielenia zależy od poziomu żywienia i gęstości energetycznej dawki pokarmowej, której minimalna wartość (mGED, w JP/JW) powinna zapewnić zakładane tempo wzrostu. Czynniki te nie są bez znaczenia dla przyszłej produkcyjności krowy. W odchowie jałówek ras mlecznych jak i w przypadku odchowu przyszłych krów mamek możemy wyróżnić trzy „kluczowe okresy”: odłączenia, dojrzewania płciowego i pierwszego zacielenia.

 

Tags: gospogarka paszowa , jałówki

 
Żywienie krów w okresie okołoporodowym i wczesnej laktacji PDF Drukuj Email

Jednym z podstawowych warunków uzyskania wysokiej wydajności mleka od krowy w okresie laktacji jest odpowiednie żywienie w okresie okołoporodowym, który obejmuje ostatnie tygodnie okresu zasuszenia i pierwsze tygodnie po porodzie do osiągnięcia szczytu laktacji.

 

Tags: żywienie bydła

 
Innowacyjność - nieodzowny warunek efektywnej produkcji mleka i żywca wołowego PDF Drukuj Email

Takie założenie przyświecało licznie zebranym uczestnikom konferencji szkoleniowo-doradczej w dniu 6.01.2012 w Sokołowie. Organizatorem konferencji adresowanej do producentów mleka i żywca wołowego z regionu Podlasia była firma TRANS-ROL z Kruszewa Wypych. W spotkaniu wzięli również udział pracownicy sektora doradczego, SHiUZ z Piątnicy, firm obsługujących sektor rolniczy oraz przedstawiciele służby weterynaryjnej. Program konferencji obejmował część wykładową i dyskusję. Dwa podstawowe wykłady przeprowadzili znani w Polsce specjaliści z zakresu żywienia bydła i produkcji pasz, prof. Z. M. Kowalski z UR w Krakowie oraz dr inż. Z. Lach z OHZ Osięciny.

 

Tags: reportaż

 
Vitamix KZ Extra dla najlepszych krów w okresie zasuszenia PDF Drukuj Email


Pierwszy dzień nowej laktacji to pierwszy dzień zasuszenia, a nie pierwszy dzień po wycieleniu. To stwierdzenie podkreśla, jak ważny jest okres zasuszenia krów mlecznych. Nieprawidłowe żywienie krów w okresie zasuszenia jest główną przyczyną wielu problemów w okresie laktacji, w tym również niższej wydajności. Nieprawidłowości w żywieniu dotyczą w szczególności zbyt bogatego żywienia energetycznego oraz niewłaściwego żywienia mineralnego.
Z myślą o najlepszych krowach wchodzących w okres zasuszenia Polmass SA opracował unikalny skład premiksu o nazwie VITAMIX KZ Super. Skład Vitamixu i jego komponenty zostały starannie dobrane po to, aby żywienie mineralne krów pomagało w profilaktyce hipokalcemii (zalegania poporodowego), a także obrzęku wymienia i zatrzymania łożyska.

 

Tags: artykuł promocyjny

 
Vitamix KW-Somatic Super dla najbardziej wydajnych krów PDF Drukuj Email


Obecny postęp genetyczny oraz poprawa warunków bytowania krów spowodowały znaczący skok w produkcji mleka. Coraz więcej krów uzyskuje wydajności rzędu 10.000 litrów, a nawet więcej za laktację. Tak intensywna produkcja powoduje wzrost zapotrzebowania na składniki mineralne, witaminy i inne substancje aktywne, których dostępu z nawet najlepiej przygotowanych pasz nie jesteśmy w stanie dostarczyć w odpowiednich ilościach. Dlatego nieodzownym źródłem podaży jest stosowanie dodatków mineralno-witaminowych dla najbardziej wydajnych krów, podobnie zresztą jak przygotowuje się specjalną dietę dla sportowców przed i w czasie zawodów.

 

Tags: artykuł promocyjny

 
IV Konferencja – Wystawa FERMA BYDŁA w Wyższej Szkole Agrobiznesu w Łomży PDF Drukuj Email

W tegorocznej IV edycji Konferencji-Wystawy Ferma Bydła, która odbyła się 19-20.11.2011 w WSA w Łomży wzięli udział liczni hodowcy – producenci mleka oraz żywca wołowego, głównie z województwa podlaskiego. W konferencji uczestniczyli również przedstawiciele służb surowcowych zakładów mleczarskich oraz studenci WSA w Łomży. Swoją ofertę zaprezentowało kilkanaście firm paszowych, SHIUZ a także firmy obsługujące produkcję bydlęcą. Organizatorami IV Konferencji-Wystawy Ferma Bydła byli Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Krajowe Stowarzyszenie Obszarów Wiejskich, WSA w Łomży, Podlaski Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa Rozwoju Wsi oraz PFHBiPM.

 

Tags: wystawa

 
Oddziaływanie korekcji racic na zdrowotność kończyn i wydajność mleczną krów w chowie stadnym PDF Drukuj Email

Podstawowym założeniem współczesnego, nowoczesnego chowu bydła mlecznego jest zdrowotność kończyn oraz wysoka wydajność mleczna krów z równoczesnym obniżeniem kosztów produkcji. Jest to jeden z czynników coraz szerszego wprowadzania chowu bezściołowego, który ma zapewnić opłacalność produkcji oraz zmniejszenie nakładu pracy na obsługę stada utrzymywanych krów mlecznych lub opasowych.

 

Tags: utrzymanie bydła

 
Grupy technologiczne za i przeciw PDF Drukuj Email

Duży potencjał produkcyjny krów mlecznych wynikający z intensywnego doskonalenia genetycznego, wymaga od hodowcy bardzo precyzyjnej organizacji ich żywienia. Obecne zasady żywienia krów mlecznych powinny uwzględniać fazę laktacji oraz wielkość produkcji. Zróżnicowana wydajność krów w laktacji oraz okres zasuszenia nie ułatwiają ujednolicenia sposobu karmienia, jednak powinny być podstawowym kryterium służącym do grupowania krów (tworzenia grup żywieniowych, technologicznych) w zależności od systemu zadawania pasz. Zaniedbanie dobrej organizacji żywienia prowadzi do problemów zdrowotnych takich jak: zaburzenia w rozrodzie, ciche ruje, choroby metaboliczne, choroby racic, zapalenie wymion.

 

Tags: żywienie bydła

 
GMO oczekiwania i fakty PDF Drukuj Email

Głównym celem upraw roślin genetycznie modyfikowanych jest zwiększenie produkcji biomasy przy wykorzystaniu dotychczasowego areału użytków rolnych, jednakże przy mniejszym zużyciu środków produkcji takich jak: woda, nawozy, pestycydy, robocizna.

 

Tags: GMO

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2